NEMIRI U EGIPTU

Nove žrtve na Tahriru

19.12.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Najmanje jedna osoba poginula je u ponedjeljak u najnovijim sukobima prosvjednika i egipatske vojske na središnjem trgu Tahriru u Kairu, čime je broj žrtava od petka porastao na 11, javlja BBC

Policija i vojska ušli su na trg prije zore, pokušavajući gumenim mecima i suzavcem rastjerati prosvjednike koji su uzvraćali kamenjem. Demonstranti su se u zoru vratili na trg, dok su snage sigurnosti podigle barikade u obližnjim ulicama.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da je 'duboko zabrinuta' nasiljem i pozvala snage sigurnosti da 'poštuju i štite univerzalna prava Egipćana, uključujući slobodu okupljanja i izražavanja'.

'Oni koji prosvjeduju moraju to činiti miroljubivo i suzdržati se od nasilja', rekla je Clinton. I glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kaže da je uznemiren 'prekomjernom upotrebom sile' i poziva vlasti da budu suzdržane te da poštuju ljudska prava.

Tisuće prosvjednika izašle su proteklih tjedana na ulice tražeći od vladajućeg vojnog vijeća, koje je upravljanje zemljom preuzelo u veljači nakon pada Hosnija Mubaraka, da preda vlast civilnoj vladi.