Svijet 'PRIMJER OSTALIMA'

SAD čestita Hrvatskoj na potpisivanju ugovora s EU

Sjedinjene Države čestitale su Hrvatskoj na potpisivanju ugovora o pristupanju Europskoj uniji ističući da je hrvatski uspjeh primjer svim zemljama u regiji

'Sjedinjene Države čestitaju Hrvatskoj na potpisivanju ugovora o pristupanju Europskoj uniji. To označava važnu prekretnicu na putu Hrvatske prema punopravnom članstvu u EU i rezultat je višegodišnjih pregovora i marljivog rada', priopćio je u petak glasnogovornik Ureda za europske i euroazijske poslove State Departmenta Robert Hilton.

Navodeći da će se 'rad na reformi institucija vlasti u Hrvatskoj nastaviti', glasnogovornik Hilton u priopćenju je naglasio kako je potpisivanjem ugovora o pristupanju EU 'Hrvatska pokazala da su euroatlantske integracije vrijedan i dostižan cilj za sve zemlje zapadnog Balkana'.

Hrvatska je u petak u Bruxellesu potpisala Ugovor o pristupanju Europskoj uniji. Uz Ugovor o pristupanju, potpisan je i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Europske unije te hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.

Ugovorom o pristupanju predviđeno je da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. srpnja 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice EU-a obave proces ratifikacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još