ZBOG BOGOHULSTVA

Australac osuđen u Arabiji na 500 udaraca bičem

07.12.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Četrdesetpetogodišnji Australac osuđen je na 500 udaraca bičem i na godinu dana zatvora na sudu u Saudijskoj Arabiji zbog bogohulstva, izvijestila je u srijedu australska vlada

Mansor Almaribe uhićen je u Medini 14. studenoga na hadžu, muslimanskom godišnjem hodočašću. Policija ga je uhitila pod optužbom da je uvrijedio učenike proroka Muhameda, dodaje australski tisak.

Kako navodi australsko ministarstvo vanjskih poslova, muškarac je osuđen u utorak.

'Australski veleposlanik je u vezi sa saudijskim vlastima nakon što je sud u Saudijskoj Arabiji osudio Australca (45) na godinu dana zatvora i 500 udaraca bičem', rekao je glasnogovornik ministarstva.

Konzularni predstavnik nazočio je izricanju presude. Mansor Almaribe, koji živi u Shappartonu (država Viktorija, na jugu Australije), prvo je osuđen na dvije godine zatvora, ali mu je kazna smanjena na godinu dana, kazao je glasnogovornik.

Njegov stariji sin Džamal rekao je ovog tjedna za časopis Melbourne Age da je njegov otac čitao i molio se sa skupinom hodočasnika kada mu je pristupila vjerska policija i uhitila ga.

Mansor, otac petero djece, bio je presiromašan da plati odvjetnika, dodaje Melbourne Age. Pati od šećerne bolesti i srčanih tegoba.

'Mislim da neće preživjeti ni 50 udaraca bičem', rekao je drugi sin, Muhamed, za radio ABC.