BORBA ZA EURO

Europski čelnici (opet) na krivom putu za rješavanje krize?

07.12.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron prijeti da će blokirati reviziju Lisabonskog ugovora ako ne dobije jamstva za britanske financijske usluge. No kako tvrdi predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, stroža pravila kojima bi se borilo protiv europske dužničke krize mogu biti postignuta i bez mijenjanja europskih ugovora, unatoč tome što Merkel i Sarkozy uporno pokušavaju progurati novu verziju ugovora. Opet se prodaju priče o Europskom fondu za financijsku stabilnost kao spasitelju eurozone, no analitičari upozoravaju kako je njegova snaga samo na papiru

U svojoj oštroj retorici tipičnoj za euroskeptične torijevce, David Cameron pozvao je na promjenu britanskog odnosa prema EU ako njegovi europski kolege odbiju zaštiti London na samitu EU-a u Bruxellesu, javlja Guardian.

No to nije jedina vijest iz eurozone. Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) mogao bi udvostručiti svoju kreditnu sposobnost i tako je povećati na čak 940 milijardi eura ne bi li uvjerio tržišta da je talijanski i španjolski dug siguran, piše EUobserver.

Pregovarači EU-a traže različite modele da povećaju ovaj fond, koji se često naziva 'firewall protiv krize', uoči samita u četvrtak, 8. prosinca.

Jedna je mogućnost da EFSF sa 440 milijardi eura zadrži mogućnost kreditiranja paralelno uz Europski mehanizam za stabilnost (ESM), koji je izvorno dizajniran kao zamjena za privremeni EFSF, sa zajmodavnim kapacitetom od 500 milijardi eura.

Budući da je EFSF već dao zajam Grčkoj, Irskoj i Portugalu u iznosu od 190 milijardi eura, hibrid EFSF-ESM ima ukupno 750 milijardi eura kapaciteta.

No kako stručnjaci tvrde, sve to jednostavno izgleda na papiru. Naime, analitičari smatraju kako samo Italiji i Španjolskoj u naredne tri godine trebaju čak tri bilijuna eura za saniranje duga, što znači da je EFSF zastario.

Osim toga, agencija za kreditni rejting Standard & Poors u utorak je najavila kako su šanse 50 posto da će smanjiti kreditni rejting EFSF-a (koji je sada AAA) u narednih 90 dana.

Čelnici Francuske i Njemačke
izjavili su pak kako neće napustiti pregovarački stol u Bruxellesu dok sporazum o rješenju dužničke krize eurozone ne bude donesen, poručuju iz francuske vlade.