Svijet U JAPANU

Radioaktivni cezij u mlijeku u prahu za djecu

Japanska prehrambena tvrtka Meiji objavila je u utorak da je otkrila radioaktivni cezij u nekoliko uzoraka mlijeka u prahu za djecu, nudeći kupcima besplatnu zamjenu iako je otkrivena količina manja od zakonske granice

Meiji je izmjerio do 31 bekerel po kilogramu cezija 134 i 137 u mlijeku u prahu, što se povezuje s ostacima radioaktivnih čestica nakon nuklearne nesreće u centrali Fukushimi.

Kontaminacija ne dolazi iz korištenog mlijeka, većim dijelom uvezenog, ali je do nje moglo doći u postupku izrade u tvornici na istoku Japana u ožujku, ubrzo nakon nuklearne nesreće.

S obzirom da gornja granica koju su odredile vlasti iznosi 200 bekerela po kilogramu, 'izmjerena razina nije takva da može imati posljedice po zdravlje', kazala je tvrtka, ali u želji da umiri roditelje preporučuje da djeca ne piju to mlijeko.

Riječ je o proizvodu Meiji Steppu, kojemu rok upotrebe istječe u listopadu 2012, što se odnosi na približno 400.000 pakiranja.

Tvrtka obećava objaviti rezultate ispitivanja na internetskoj stranici.

Ovo je prvi put da je radioaktivni cezij otkriven u mlijeku u prahu nakon katastrofe u Fukushimi izazvane potresom i cunamijem 11. ožujka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još