razvoj raketnog sustava

Biden i Kishida najavili nikad viđenu obrambenu suradnju Japana i SAD-a

10.04.2024 u 22:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida u srijedu su u Washingtonu najavili jačanje vojne suradnje dviju zemalja te razvoj novog raketnog obrambenog sustava.

„Ovo je najznačajnija nadogradnja našeg saveza otkad je formiran”, rekao je Biden na konferenciji za medije u Bijeloj kući nakon dvosatnog razgovora s Kishidom o temama poput napetosti na području Indo-Pacifika i ratova u Ukrajini i Pojasu Gaze.

Kishida je kazao kako je s američkim predsjednikom razgovarao i o napetim odnosima između Tajvana i Kine te da su izrazili spremnost očuvanja međunarodnog poretka utemeljenog na vladavini prava.

„Unilateralni pokušaji promjene statusa quo silom ili prisilom apsolutno su neprihvatljivi gdjegod se dogode”, poručio je Kishida.

SAD i Japan će nastaviti odgovarati na takvo djelovanje, uključujući i od strane Kine, nastavio je Japanac.

„Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, Ukrajina današnjice može sutra biti istočna Azija”, upozorio je Kishida.

Objave o jačanju savezništva između dvoje neprijatelja iz Drugog svjetskog rata predstavlja najbliskiju suradnju Tokija i Washingtona otkad su prije nekoliko desetljeća postali saveznici.

Biden je najavio da će dvije vojske surađivati kroz zajedničku zapovjedničku strukturu te će, zajedno s Australijom, razviti novu raketnu obrambenu mrežu. Dvojica čelnika najavila su i da će japanski astronauti sudjelovati u NASA-inim misijama na Mjesecu.

Japan, često opisivan kao najvažniji azijski saveznik SAD-a te najveći izvor izravnih investicija, sve je prisutniji na međunarodnoj sceni nakon donošenja niza sigurnosnih zakona koji su transformirali njegov od Drugog svjetskog rata pacifistički ustav.

Kishida će se u četvrtak obratiti američkom Kongresu te će se pridružiti Bidenu i predsjedniku Filipina Ferdinandu Marcosu mlađem na susretu za koji se očekuje da će biti fokusiran na kineska svojatanja u Južnom kineskom moru.

SAD i Japan su povodom susreta dovršili oko 70 sporazuma o obrambenoj suradnji, uključujući nadogradnju američke vojne komande u Japanu. Susret se događa u vrijeme dok Kina jača pritisak na Filipine u Južnom kineskom moru zbog područja koje Peking smatra svojim, a po međunarodnim zakonima pripadaju Filipinima.

Sjenu na susret dvojice čelnika bacila je planirana 15 milijardi dolara vrijedna akvizicija američke tvrtke U.S. Steel koju želi kupiti japanski Nippon Steel. Dio analitičara smatra kako je taj dogovor „na aparatima za održavanje života” nakon što su ga kritizirali Biden i bivši predsjednik Donald Trump.

Upitan o sporazumu, Kishida je rekao da se nada da će pregovori uroditi plodom.

„Želimo zacementirati ovaj win-win odnos”, kazao je. Biden je pak rekao da i dalje stoji uz sindikate po tom pitanju.