35 MRTVIH, 1.700 RANJENIH

Krvavi pohod egipatske vojske u Kairu

Bionic
Reading

Sukobi egipatskih prosvjednika protiv vojne vlasti i redarstvenih snaga nastavljeni su u ponedjeljak ujutro na trgu Tahriru u Kairu, nakon sukoba u kojima je od subote poginulo 35 ljudi, javlja The Telegraph na temelju podataka koje su dale mrtvačnice u Egiptu

Policija je suzavcem i gumenim mecima rastjerivala prosvjednike na trgu i okolici koji su uzvraćali kamenjem, po snimkama koje je izravno prenosila javna televizija.

35 osoba je poginulo u sukobima, dok ih je čak 1.700 ranjeno, javlja The Telegraph. Brojka iz sata u sat raste.

Sukobi se događaju tjedan dana prije prvih parlamentarnih izbora zakazanih za 28. studenog, pošto je u veljači u narodnoj pobuni svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak

Prosvjednici traže odlazak vojske koja je preuzela vlast nakon Mubarakova pada. Slogani su napose bili upereni protiv maršala Huseina Tantavija, čelnika Vrhovnog vijeća oružanih snaga koji je zapravo čelni čovjek u zemlji.

Europska unija je oštro osudila nasilje u Egiptu, a Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku u priopćenju je izrazila žaljenje zbog žrtava, pozivajući na mir i suzdržanost.

'Iznimno sam zabrinuta zbog nereda i žestokih sukoba u Egiptu, posebno na trgu Tahriru ovog vikenda', istaknula je.