Svijet I ICC GA TRAŽI

Saifu Gadafiju sudit će se u Libiji

Libijske vlasti su obećale 'pravedno' suđenje Saifu al-Islamu, sinu ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija uhićenom u Libiji, čije bi zadržavanje u rukama bivših pobunjenika moglo utjecati na formiranje nove vlade

Saifu al-Islamu, kojega se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti, sudit će se u Libiji, izjavio je u nedjelju ministar pravosuđa Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mohamed al-Alagi.

'Želimo da se Saifu al-Islamu sudi u Libiji, jer domaće pravosuđe ima prioritet pred međunarodnim', rekao je Alagi.

Odgovarajući na pitanje kada će se objaviti sastav nove vlade, najavljen za nedjelju, predsjednik libijske privremene vlade Abdel Rahim al-Kib izbjegao je pitanje u subotu navečer. No vjerojatno je da će uhićenje Saifa al-Islama, koje se dogodilo u noći na subotu, ipak odgoditi objavu te vijesti.

Kib je tako zatražio da se libijskim vlastima i narodu dopusti da malo 'uživaju' u Saifovu uhićenju, nastojeći ipak umanjiti njegovu važnost. 'Ne pridajemo nikakvu važnost toj osobi', rekao je.

'On je trenutačno kod nas u Zintanu (170 km jugozapadno od Tripolija). Jamčimo mu da ćemo s njim postupati kao sa zarobljenikom, po međunarodnim zakonima', rekao je čelnik Vojnog vijeća u Zintanu, Osama Džuili.

Džuili je dodao da će odluku o zadržavanju Saifa al-Islama u zintanskom zatvoru ili o njegovu premještaju na drugo mjesto donijeti nova vlada.

Međunarodni kazneni sud (ICC) ističe, pak, da Libija ima obvezu predati mu ga, ne isključujući mogućnost suđenja u njegovoj zemlji. Glasnogovornik suda rekao je da će glavni tužitelj suda Luis Moreno-Ocampo doputovati u Libiju idućeg tjedna.

Saifa al-Islama, za kojim je ICC raspisao uhidbeni nalog zbog sumnje u zločin protiv čovječnosti, optužen je da je imao 'presudnu ulogu u provedbi plana' koji je pripremio njegov otac radi 'gušenja narodne pobune svim sredstvima'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još