ZAJEDNIČKO UPRAVLJANJE GRANICOM

Beograd i Priština postigli dogovor o sjevernom Kosovu

12.11.2011 u 18:38

Bionic
Reading

Beograd i Priština postigli su dogovor o zajedničkom upravljanju carinskim prijelazima na sjeveru Kosova, javlja prištinski dnevnik Koha Ditore

Kosovska vlada, piše taj list u subotu, prihvatila je kompromisni prijedlog EU-a da granične prijelaze na sjeveru Kosova zajednički nadgledaju policajci i carnici Kosova, Srbije i Eulexa.

List piše da je europski posrednik u razgovorima Beograda i Prištine Robert Cooper u petak u tajnosti boravio u Prištini i sastao se sa voditeljicom kosovskog pregovaračkog tima Editom Tahiri. "Prijedlog je prihvaćen k?o rezultat paralelnog procesa dijaloga", piše Koha Ditore, pozivajući se na međunarodne dužnosnike. "Dogovoreno je zajedničko upravljanje granicom", dodaje se.

Tahiri i čelnik beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović trebaju se uskoro ponovo sastati u Bruxellesu. Mediji u Prištini navode da je Stefanović prošli mjesec zatražio da se prijedlog o integriranom upravljanju graničnim prijelazima primjenjuje samo na spornim prijelazima Jarinju i Brnjaku, ali je Cooper proširio plan na svih šest prijelaza između Kosova i Srbije.

Beograd je ovim dogovorom uspio u želji da granični prijelazi postanu dio dijaloga Beograda i Prištine, čemu se kosovska vlada prije protivila. S druge strane, kosovski Srbi prije nekoliko dana iskazali su žestoko protivljenje prijedlogu da na graničnim prijelazima budu kosovski carinici i policajci.