Svijet KRIZNO STANJE

Amerikanci povukli veleposlanika iz Sirije

Sjedinjene Države povukle su svog veleposlanika iz Sirije iz sigurnosnih razloga budući da su njegovi kontakti s prosvjednicima izazvali napade pristaša sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na veleposlanstvo i veleposlanikovu rezidenciju, izjavili su u ponedjeljak diplomati

Robert Ford napustio je Siriju tijekom vikenda nakon niza incidenata koji su rezultirali materijalnom štetom, rekli su zapadni diplomati za Reuters.

'Veleposlanik Ford vraćen je u Washington. Posljedica je to vjerodostojnih prijetnji njegovoj sigurnosti', rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner. 'U ovom trenutku ne možemo reći kada će se vratiti u Siriju. To će ovisiti o našoj procjeni provokacija protiv Forda koje potiče sirijski režim i o sigurnosnoj situaciji na terenu', dodao je.

Ford je razbjesnio sirijske čelnike zbog kontakata s prosvjednicima koji traže okončanje 41-godišnje Asadove vladavine. On je posljednjih nekoliko mjeseci posjetio nekoliko prosvjednih centara izvan Damaska u znak solidarnosti s ustankom protiv vlade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još