Svijet BAKIR IZETBEGOVIĆ:

Dodikova politika dovela je BiH u iznimno loše stanje

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je u utorak otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, u kojemu ga je pozvao da prestane s istupima kojima poziva na podjelu BiH i upozorio ga kako time može izazvati otvorene sukobe s nesagledivim posljedicama

Reagirajući na intervju što ga je Dodik prošlog tjedna dao ruskom servisu Radija Slobodna Europa, u kojemu je kazao kako je BiH "neodrživa" i "neuspjeli eksperiment" te kako istraživanja pokazuju da je 88 posto bosanskih Srba za otcjepljenje RS od BiH, Izetbegović je u otvorenom pismu istaknuo kako bi svaki pokušaj ugrožavanja cjelovitosti BiH naišao na otpor svih domoljuba spremnih da ju brane.

"Ni jedan narod pa ni Srbi nemaju pravo odlučivati o vlastitoj sudbini ignorirajući prava drugih naroda. Nikada Srebrenica, Bratunac, Kozarac, Brčko, Višegrad, Foča, Trebinje i sva ostala mjesta stradanja Bošnjaka neće biti izvan BiH", stoji u pismu bošnjačkog člana predsjedništva BiH.

Izetbegović kritizira Dodika i zbog njegove politike prema Hrvatima u BiH, predbacujući mu da Hrvate "gura u nepotrebnu i neostvarivu avanturu uspostave trećeg entiteta".

Izetbegović podsjeća kako je opće stanje u BiH iznimno loše i tvrdi kako ju je u to dovela upravo Dodikova politika, koju naziva isključivom.

"Stoga vas pozivam da prestanete s retorikom koja produžava agoniju cijele zemlje i koja može dovesti do novih sukoba s nesagledivim posljedicama", poručio je Izetbegović Dodiku, dodajući kako će upravo on snositi povijesnu odgovornost za sukobe koji mogu izbiti zbog njegovih javnih istupa.

Izetbegović je na kraju pozvao Dodika da svoju energiju iskoristi tako da bude sudionikom dogovora među političarima koji će osigurati napredak BiH na putu prema Europskoj uniji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još