Svijet ZBOG TIMOŠENKO

EU otkazao Janukovičev posjet Bruxellesu

Europska unija otkazala je za četvrtak dogovoren posjet Bruxellesu ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, objavila je u utorak Europska komisija koja će pričekati razvoj događaja nakon prijeporne sudske presude izrečene oporbenoj čelnici Juliji Timošenko

Predsjednik Janukovič trebao je u Bruxellesu razgovarati s predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Europske komisije Joseom Mauelom Barrosom. 'Posjet je odgođen za dan kada uvjeti budu povoljniji za napredak u bilateralnim odnosima', rekla je Pia Ahrenkilde Hansen, glasnogovornica EK, i naglasila da posjet nije otkazan, 'već odgođen sine die'.

EU se želi uvjeriti da je Ukrajina napredovala u području vladavine prava i neovisnosti pravosuđa. Europski izvori kazali su u petak za AFP da nakon osude bivše premijerke Timošenko Bruxelles od Janukoviča očekuje donošenje 'konkretnih' mjera za jačanje pravne države.

Prvostupanjski sud u Kijevu prošlog je utorka osudio Timošenko na sedmogodišnju kaznu zatvora i plaćanje odštete od 200 milijuna dolara zbog sklapanja ugovora o kupnji ruskog plina, što je bilo, prema ocjeni sudaca, zloporaba njezinih ovlasti. Obrana bivše premijerke najavila je žalbu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još