FRANCUSKI MINISTAR

'Nisam u Hrvatsku došao u kontrolu'

06.10.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Francuski ministar za europske poslove Jean Leonetti, odgovarajući na pitanje tportala, rekao je da nije došao u Hrvatsku da bi provjeravao i kontrolirao situaciju oko poglavlja koja su pod monitoringom nakon završetka pregovora, već je došao iz prijateljskih pobuda

Izrazio je nadu da će građani na referendumu odlučiti da zemlja uđe u Europsku uniju, kao što ga uvjeravaju ovdašnji političari. Leonetti ne predviđa nikakve probleme oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u francuskom parlamentu. 'Ne postoji nikakav negativan osjećaj Francuske prema Hrvatskoj. Dapače, Hrvatska je za nas primjer, uzor, jer je ispunila sve potrebne kriterije, obvezala se na provedbu svih reformi sve do ulaska u članstvo, a također je element stabilnosti u regiji u odnosu na susjedne zemlje', objasnio je on.

Prijedlogu zakona o ništetnosti optužnica iz Srbije, kaže, nije bio tema razgovora.

'Tijekom razgovora s ministrom Jandrokovićem nismo se doticali te teme, mi smo razgovarali o napretku koji je Hrvatska napravila, o tome kako je Hrvatska uzor drugima. Razgovarali smo o zabrinutosti za stanje u regiji posebno u Bosni i Hercegovini', rekao je francusko ministar za europske poslove.

Naglasio je jasno da se ne može postati član Europske unije bez da ste normalizirali odnose sa susjedima. 'Hrvatska je u tome uspjela i to je na neki način i svečano obilježeno posjetom Vukovaru. Vukovar ću i danas posjetiti. To je mjesto koje je važno za hrvatsku povijest, a treba reći da je europska povijest obilježena sukobima, ratovima i grozotama koje su počinjene, međutim, važna je poruka da iz perspektive pomirbe treba gledati u budućnost', kazao je Leonetti.

Za kraj je napomenuo da će tijekom ovoga boravka posjetiti i Beograd, gdje će uputiti istu poruku. 'Srbija ima europsku perspektivu, ona treba pristupiti Europskoj uniji i da ne postoje neki dodatni preduvjeti koje treba ispuniti da bi stekla status države kandidata, međutim, na kraju postoji jedna pravna i moralna obaveza koju Srbija treba ispoštovati, a to je da se u Europsku uniju ne može ući prije nego se riješe problemi sa susjedima', objasnio je Leonetti.