POSKET POLJSKOJ

Josipović otvorio Hrvatski trg u Varšavi

24.09.2011 u 17:41

Bionic
Reading

U okviru trodnevnog boravka u Varšavi, predsjednik Ivo Josipović na svečanosti održavnoj u hrvatskom veleposlanstvu posmrtno je odlikovao poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog. Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, najviše državno hrvatsko odlikovanje, uime poginulog u zrakoplovnoj nesreći predsjednika Lecha Kaczynskog preuzela je njegova kćerka Marta

Predsjednik Josipović objasnio je da je Lech Kaczynski bio veliki prijatelj Hrvatske te se prisjetio ugodnog razgovora s njim prigodom svoje inauguracije u Zagrebu. Marta Kaczynska u zahvali je istaknula da je politički testament Lecha Kaczynskog solidarnost. Zalagao se za suradnju tranzicijskih zemalja srednje Europe, a svakako bi bio zadovoljan skorim ulaskom Hrvatske u EU, dodala je.

Predsjednik Josipović je u okviru trodnevnog posjeta glavnom gradu Poljske otvorio Hrvatski trg, prvi gradski prostor s hrvatskim imenom. U Kraljevskoj palači nazočio je koncertu gdje je izvedeno pet njegovih poznatih skladbi.

U subotu je u okviru festivala Varšavske jeseni održao predavanje 'Upoznajte političara i glazbenika'. Predsjednik Josipović rekao je da je veza između politike i glazbe vrlo bliska još od antičkog vremena. Glazba je u politici bila korištena na dobar i loš način, ali umjetnost mora ostati neovisna, uvjerenja je skladatelj i predsjednik Josipović. Kao primjer Josipović je naveo da se glazba u vrijeme domovinskog rata nije dala politici, a da se suradnja sa srpskim glazbenicima brzo uspostavila i odigrava svoju ulogu u pomirenju. Naveo je da se želi razvijati kao glazbenik, a glazba je imala važnu ulogu i u njegovoj predsjedničkoj kampanji.