Svijet DIJALOGOM, A NE ORUŽJEM

Arapska liga pozvala Siriju na prekid nasilja

Arapska liga pozvala je Siriju da dijalogom, a ne oružjem, rješava višemjesečnu pobunu koju predsjednik Bašar al-Asad pokušava ugušiti tenkovima i vojskom, rečeno je u utorak na sastanku u Kairu gdje je Liga pozvana poduprijeti palestinsku kandidaturu za članstvo u Ujedinjenim narodima

'Mislimo da rješenje mora doći kada se odbaci oružje, prekine krvoproliće i vrati razboritost i dijalog', rekao je predsjedatelj sastanka šeik Hamad bin Jasim al-Tani, premijer Katara.

Predsjednik Arapske lige Nabil Elarabi izvijestio je da je s Asadom na sastanku održanom u subotu u Damasku dogovorio niz mjera i predstavit će ih ministrima.

U govoru ministrima vanjskih poslova zemalja članica Lige, Al-Tani je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži palestinski zahtjev za državom koju će Arapi poduprijeti ovog mjeseca na Općoj skupštini UN-a.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da su arapske zemlje pristale podržati palestinsku kandidaturu.

'Među Arapima je postignuto suglasje da se u UN-u traži članstvo za palestinsku državu u granicama iz 1967. s Jeruzalemom kao prijestolnicom', rekao je Erekat.

Palestinci u UN-u imaju status promatrača, a punopravno članstvo treba potvrditi Vijeće sigurnosti kojega su Sjedinjene Države stalna članica. Kao izraelski saveznik SAD je najavio blokadu palestinskog zahtjeva.

Europska unija još nije zauzela stajalište o tom pitanju, rekla je visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton nazočna u Kairu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još