UPOZORENJE ZELENE LISTE

Vlada planira skladište nuklearnog otpada u dvorištu Ruđera?!

13.09.2011 u 10:38

Bionic
Reading

Eksplozija u izdvojenom postrojenju za preradu nuklearnog otpada na jugu Francuske još jedan je dokaz toga da je nuklearna tehnologija opasna i krajnje nepouzdana, stoga treba upozoriti i na Vladinu namjeru skladištenja nisko i srednjeradioaktivnog otpada u srcu Zagreba, poručili su iz Zelene liste nakon uznemirujućih vijesti iz Francuske

Podsjećajući da 'čovjek nikad nije ovladao nuklearnom tehnologijom u mjeri da je može 100 posto kontrolirati, čak ni onda kad je u tzv. neaktivnom stanju, odnosno u obliku otpada', Zelena lista podsjeća da je i u Institutu Ruđer Bošković, okruženom stambenim kućama, školama i fakultetima, najavljena gradnja skladišta nuklearnog otpada

'Radioaktivni otpad, bez obzira na stupanj radioaktivnosti, nije bezopasan i ne smije se skladištiti u nastanjenom području, pa ni u stambenoj zoni glavnog grada. Još proljetos Vlada je dobila peticiju s više od 11.000 potpisa građana koji se protive skladištu radioaktivnog otpada usred Zagreba. Vlada nikad nije odgovorila', upozoravaju iz Zelene liste u priopćenju koje potpisuje supredsjednica Vlasta Toth

Građani koji se jasno protive uspostavi radioaktivnog skladišta u svom gusto naseljenom susjedstvu još uvijek ne znaju hoće li se graditi ili neće sporno skladište u Ruđeru, pa u neizvjesnosti čekaju odgovor, smatrajući da je njihovo pravo na tu informaciju posve opravdano.

Zelena lista je ukazala i na stajališta hrvatskih stručnjaka za nuklearnu energiju koji očito slijede trend razmišljanja 'nuklearne struke' u svijetu, koje 'nikad ne hvata panika, jer oni sve znaju i imaju pod kontrolom'. 'Međutim, tisuće ljudskih žrtava, tisuće oboljelih od karcinoma te zagađena zemlja, voda i hrana - za stotine budućih godina, neporecive su činjenice koje govore sasvim suprotno', napominju iz Zelene liste.

Najbliža nuklearka zaustavila reaktore

Zelena lista je podsjetila da je Marcoul u Francuskoj skladište smješteno izvan naselja, ali i tek 20-ak kilometara udaljeno od Avignona, koji je u doba eksplozije bio pun turista iz cijelog svijeta. 'Znakovita je i informacija da je najbliža nuklearka u Rousillonu odmah nakon eksplozije zaustavila rad svojih reaktora. Ako je sve toliko bezopasno, čemu takve sigurnosne mjere?', kažu iz Zelene liste.

Podsjećaju da su stručnjaci za nuklearnu energiju slično govorili i u prvim danima nakon Fukushime, odnosno strašne tragedije u Japanu. Navode i malo poznat podatak po kojem je 'japanska državna agencija za kontrolu nuklearnih postrojenja još 2002. godine otkrila da je kompanija TEPCO falsificirala podatke u sigurnosnim izvještajima o svojih 17 reaktora – punih 25 godina'.

'Možda je strašna tragedija u Japanu uzrokovana potresom i cunamijem mogla ipak biti manje strašna da se TEPCO pridržavao propisa? Ali IAEA i ostale 'stručne agencije' takve informacije ne navode u svojim izjavama namijenjenima 'smirivanju opće panike'. Kako im vjerovati?', upitali su na kraju iz Zelene liste.