ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Većina američkih muslimana zadovoljna Obamom

30.08.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Većina američkih muslimana, za razliku od ostalih Amerikanaca, zadovoljna je smjerom kojim idu Sjedinjene Države, a neznatan broj njih vjeruje da američki muslimani podupiru islamistički ekstremizam, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak

U povodu 10. obljetnice napada Al Kaide na New York i Pentagon, istraživački centar Pew proveo je anketu koja je pokazala kako većina muslimana smatra da su Amerikanci prema njima prijateljski raspoloženi ili neutralni.

Za razliku od većine drugih građana nezadovoljnih smjerom u kojem ide zemlja, 56 posto od oko 2,75 milijuna američkih muslimana izjasnilo se kao zadovoljno, a sedam od deset ispitanika smatra da predsjednik Barack Obama dobro radi svoj posao.

Samo šest posto muslimana reklo je da islamistički ekstremizam uživa veliku potporu među zajednicom američkih muslimana, a 15 posto ispitanika da je ta potpora umjerena.

Među općom populacijom, četiri od deset ispitanika vjeruju da američki muslimani podupiru ekstremizam, pokazalo je istraživanje.