USRED PREDSJEDANJA EU-OM

Češkoj vladi izglasano nepovjerenje

24.03.2009 u 21:59

Bionic
Reading

Češkoj vladi premijera Mireka Topolaneka u utorak je izglasano nepovjerenje, usred predsjedanja te zemlje Europskom unijom, prenose agencije

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja dobio je od članova donjeg doma parlamenta stotinu jedan potreban glas, zahvaljujući potpori četvorice bivših zastupnika koalicije koji su postali nezavisni zastupnici. U parlamentu je ukupno 200 mjesta. Češki premijer Topolanek odmah je izjavio kako će podnijeti ostavku u skladu sa češkim ustavom, prenio je dpa.

Promatrači ocjenjuju da bi pad češke vlade mogao utjecati na rad EU-ova češkog predsjedništva koje završava 30. lipnja te spriječiti napore te zemlje poduzete na ratifikaciji dogovora o reformama - tj. oko Lisabonskog sporazuma.

Postoji i mogućnost, smatraju analitičari da se zakompliciraju napori Češke u borbi protiv ekonomske krize te da se prekinu američko-češki sporazumi o raketnom štitu, što je bio ključni projekt Topolanekove vanjske politike, izvješćuje France presse. Topolanek je prije izjavio kako bi njegova stranka, u slučaju da pokušaj osnivanja nove vlade ne uspije, više voljela da se prijevremeni izbori održe tijekom ljeta, a socijaldemokratska oporba preferira izbore ujesen, prenosi Reuters.

Ovo nije prvi put da je zemlja koja predsjeda Vijećem Europe tijekom šestomjesečnog mandata doživjela političke promjene. Godine 1996. to se dogodilo u Italiji kada je umjesto koalicije lijevoga centra Romana Prodija vlast preuzeo desni centar Lamberta Dinija, a slično je bilo u Danskoj 1993. kad je pala vlada Poula Schluetera, a na vlast su došli socijaldemokrati Poula Nyrupa Rasmussena.