BIN LADENOV DOKUMENT

Al Kaida planirala teroristički napad na Njemačku

29.08.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Prema informacijama kojima raspolaže njemački Die Welt, dokument pronađen u četvrti Osame bin Ladena u Abbottabadu u Pakistanu pokazuje da je Bin Laden bio u izravnom kontaktu s islamističkom terorističkom ćelijom u Njemačkoj

US Navy Seals, koji je vodio misiju u Abbottabadu, donio je dokumente pronađene u četvrti u kojoj je živio Osama bin Laden natrag u SAD, gdje su ih proučavali posljednjih nekoliko tjedana. Analitičari CIA-e posebnu pozornost su usmjerili na bilo koji materijal koji bi izgledao kao da ukazuje na predstojeće terorističke akcije.

Izvori Die Welta kažu da je engleski prijevod nedovršena pisma na arapskom jeziku koje je napisao Bin Laden poslan u europske obavještajne službe. U pismu se spominje nekoliko europskih ćelija Al Kaide i broj osumnjičenih terorista po imenu, a među njima i Abdeladim el-K., Nijemac marokanskog porijekla na kojeg je pismo i bilo naslovljeno.

Samo nekoliko dana prije smrti najtraženijeg svjetskog terorista, istog tog čovjeka uhitile su njemačke vlasti. Abdeladim el-K. navodno je bio šef dizeldorfske ćelije, jedinice koja je brojala tri člana koja su pripremala bombaški napad u Njemačkoj.

29. travnja u Düsseldorfu i Karlsruheu osumnjičeni Abdeladim el-K., Jamil S. i Nijemac iranskog porijekla, Amid C. odvedeni su u pritvor. Njemačke vlasti koje su istraživale terorističke ćelije u Njemačkoj su u suradnji s CIA-om i marokanskim vlastima već otprije pratile el-K. Prisluškivanjem telefonskih poziva i potajnom provjerom sadržaja njegova računala, došli su do saznanja da el-K. priprema teroristički napad.

Prema podacima njemačke kriminalističke policije (BKA), el-K. je 2010. otišao u na terorističku obuku u kamp u Pakistanu gdje je bio u izravnom kontaktu s vodstvom Al Kaide. Pri povratku u Njemačku on je očito pokušao doći u kontakt s Al Kaidom putem interneta, ali nakon što nije uspio, odlučio se bombaški napad izvesti samostalno, piše Die Welt