Svijet NOVA BIOGRAFIJA

Coco Chanel špijunirala za naciste

Coco Chanel, slavna francuska modna kreatorica, špijunirala je za nacistički režim u Drugom svjetskom ratu, tvrdi knjiga koja u utorak izlazi u Sjedinjenim Državama

Hal Vaughan, američki novinar koji živi u Francuskoj i autor te nove biografije, ističe da se u pisanju knjige oslanjao na brojne francuske, engleske, njemačke i američke arhivske spise.

U biografiji 'U postelji s neprijateljem, tajni rat Coco Chanel', Vaughan piše da je Coco 1940, kada je imala 57 godina, vrbovao Abwehr, obavještajna služba glavnog vojnog stožera nacista. Tada je postala agentica F-7124, s kodnim imenom Westminster, po imenu njezina bivšeg ljubavnika i prijatelja, vojvode od Westminstera.

Abwehr je u kolovozu 1941. šalje na zadatak u Španjolsku s još jednim agentom, barunom Louisom de Vaufrelandom, koji je zadužen za vrbovanje novih agenata. Coco se nadala, piše u knjizi, da će nacističke vlasti zauzvrat osloboditi njezina nećaka Andrea iz logora.

U to vrijeme se zaljubila u njemačkog časnika i nacističkog agenta, baruna Hansa Gunthera von Dincklagea, zvanog Spatz, s kojim će dugo ostati u vezi. Chanel je ponovno došla u Madrid 1944, gdje je od jednog Gestapova časnika dobila veću svotu novca, navodi se.

Coco Chanel (1883-1971) uvijek je nijekala suradnju s nacistima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još