priznao krivnju

Američki veleposlanik više od 40 godina špijunirao za Kubu

29.02.2024 u 23:45

Bionic
Reading

Bivši američki veleposlanik u Boliviji priznao je da je radio kao agent za Kubu više od 40 godina. Victor Manuel Rocha (73) optužen je za tajno prosljeđivanje informacija komunističkoj kubanskoj vladi od 1981. dok je radio za američki State Department, prenose svjetski mediji

U četvrtak je na sudu u Miamiju promijenio prvotnu izjavu te je priznao krivnju. Presuda bi mu trebala biti izrečena na ročištu 12. travnja. Ovaj potez dovodi do neočekivano brzog završetka jednog od najpoznatijih slučajeva špijunaže između Kube i SAD-a. Sudsko saslušanje u četvrtak trebalo je biti o tome kako postupati s povjerljivim dokumentima uključenim u slučaj, piše Miami Herald, a prenosi BBC.

No umjesto toga, Rocha, njegovi odvjetnici i tužitelji priznali su da je postignut sporazum o priznanju krivnje. Kad ga je sutkinja Beth Bloom upitala želi li promijeniti svoje izjašnjavanje krivim, odgovorio je: 'Časni sude, slažem se'. Optužen je za kršenje Zakona o registraciji stranih agenata djelujući kao strani agent, prijevarom i davanjem lažnih izjava kako bi dobio američku putovnicu.

Dokazi koje su prikupili istražitelji uključuju tajne snimke Roche koji priznaje da je desetljećima radio za Kubu, hvaleći pokojnog kubanskog vođu Fidela Castra kao 'Commandantea' i nazivajući Sjedinjene Države 'neprijateljem'. Čini se da on i njegov pravni tim sada računaju da mu je priznanje krivnje najmudrija opcija. Rocha sada mora prihvatiti optužbu američke vlade da je gotovo cijelu svoju profesionalnu karijeru proveo radeći za kubansku revoluciju u američkim ispostavama u Havani i Buenos Airesu, dok je istovremeno napredovao u američkoj diplomatskoj službi. Na sudu još nije bilo rasprave o kazni ili o tome je li Rocha prihvatio nagodbu u zamjenu za svoju suradnju, piše BBC.