Svijet UOČI PRIZNANJA U UN-U

Netanyahu traži 'moralne' države protiv Palestine

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da želi okupiti 'moralnu većinu' od najmanje 30 zemalja koje se protive priznanju palestinske države u UN-u, objavili su u srijedu izraelski mediji

'Do rujna želimo okupiti 30 do 50 zemalja koje će reći 'ne' jednostranom priznanju palestinske države u Općoj skupštini UN-a (...). Riječ je o moralnoj većini', rekao je Netanyahu na sastanku s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom.

'Ako Palestinci dobiju priznanje svoje države u UN-u, imat će poteškoća da prihvate neophodne kompromise kako bi se putem pregovora zaključio mirovni sporazum' s Izraelom, rekao je.

Netanyahu je u svibnju pred izraleskim parlamentom izložio uvjete koje želi ostvariti u okviru mirovnog ugovora s Palestincima o kojima je, po njegovim riječima, postignut 'širok konsenzus' u Izraelu.

'Naselja (židovska na Zapadnoj obali) moraju ostati pod našim nadzorom. Izrael treba priznati kao državu židovskog naroda i njegova prijestolnica mora ostati nepodijeljeni Jeruzalem', rekao je on.

'Za problem (palestinskih) izbjeglica mora se pronaći rješenje izvan izraelskih granica, a mirovni ugovor mora omogućiti prekid sukoba i (palestinskih) zahtjeva prema Izraelu', ponovio je. Netanyahu je usto istaknuo da svaki mirovni ugovor mora ispuniti sigurnosne uvjete u Izraelu i obuhvatiti 'izraelsku dugoročnu vojnu nazočnost u Jordanskoj dolini' duž istočne granice Zapadne obale s Jordanom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još