SPREMAN NA REFERENDUM

Predsjednik Madagaskara ne misli dati ostavku

15.03.2009 u 17:03

Bionic
Reading

Madagaskarski predsjednik Marc Ravalomanana u nedjelju je izjavio kako ne namjerava dati ostavku, ali je pripreman održati referendum kako bi se riješila kriza s oporbom, dok čelnik oporbe Andri Rajoelina i dalje traži da vlada odstupi tvrdeći kako uživa potporu vojske.

Ravalomanana je izjavio u nedjelju da "nikada" neće dati ostavku, nakon što mu je 5.000 pristaša izrazilo podršku ispred predsjedničke palače u Antananarivu.

Na pitanje novinara namjerava li dati ostavku nakon ultimatuma oporbe, Ravalomanana je odgovorio "nikada".

"Ostajem na vlasti, ne bojim se referenduma, bude li potrebno", rekao je Ravalomanana pred nekoliko tisuća svojih pristaša koji se od subote okupljaju oko njegove rezidencije, desetak kilometara udaljene od središta glavnog grada.

Oporbeni čelnik Andry Rajoelina u nedjelju je izjavio kako ne odstupa od zahtjeva predsjedniku da podnese ostavku, a u tome ima potporu vojske kojoj, kako je naglasio, izdaje naredbe.

"Naravno da ja vojsci dajem naredbe. U stalnom sam kontaktu s njima", ustvrdio je Rajoelina agenciji Reuters.

Vođa oporbe u subotu je pred tisućama svojih pristaša okupljenih na središnjem trgu glavnoga grada poručio Ravalomanani da mu daje četiri sata za povlačenje.

"Za sada čekamo da podnese ostavku", rekao je Rajoelina u nedjelju nakon isteka ultimatuma predsjedniku. "Ako se ne povuče, onda imamo i druge opcije ... Ne mogu još kazati da li to znači vojnu intervenciju", rekao je Rajoelina i dodao da misli kako će se stanje razriješiti u sljedećih 48 sati.

Politička kriza traje od početka ove godine i šteti madagaskarskome imidžu poželjne destinacije za strana ulaganja, kao i turističkoj industriji vrijednoj 390 milijuna dolara na godinu.

Krizu je izazvao sukob između predsjednika Ravalomanane i oporbenoga čelnika Rajoeline, smijenjenoga gradonačelnika Antananariva. Rajoelina tvrdi da je predsjednik diktator i optužuje ga da nije uspio prevladati gospodarsku krizu i pomoći najsiromašnijima. Rajoelinini kritičari kažu da on samo izaziva nestabilnost u zemlji. U sukobima pristaša Ravalomanane i Rajoeline od početka godine je na tom otoku u Indijskome oceanu poginulo 135 ljudi.