LIBIJA

Španjolska priznala Nacionalno prijelazno vijeće

08.06.2011 u 18:35

Bionic
Reading

Španjolska vlada priznaje Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) kao legitimnog predstavnika libijskog naroda, rekla je u srijedu u Bengaziju španjolska ministrica vanjskih poslova Trinidad Jimenez

Španjolska vlada priznaje NTC kao jedinog legitimnog predstavnika libijskog naroda, rekla je ona novinarima nakon razgovora s dužnosnicima NTC-a, među kojima je bio i predsjednik Mustafa Abdul Džalil.

Španjolska ministrica je u srijedu ujutro stigla na istok Libije, uporište pobunjenika. Ministrica je podsjetila da je njezina vlada prva isticala da je rješenje u Libiji uvjetovano Gadafijevim odlaskom.

Francuska, Italija, Velika Britanija, Senegal, Katar, Gambija, Jordan i Malta su već priznali NTC legitimnim predstavnikom Libijaca. NTC odbija bilo kakve pregovore s libijskim vođom Moamerom Gadafijem i zahtijeva njihov odlazak od početka pobune u Libiji 15. veljače.

Ministar vanjskih poslova NTC-a Ali El Esaui je ocijenio da je taj posjet važan jer potvrđuje španjolsku podršku revoluciji te da se nadaju španjolskoj podršci na sastanku Kontaktne skupine u Abu Dabiju.