SAMO NATO BOMBE

Božinović: Čizma NATO-ovih vojnika neće stupiti na libijsko tlo'

08.06.2011 u 17:50

Bionic
Reading

Ministri obrane zemalja članica NATO-a raspravljali su u srijedu u Bruxellesu o vojnoj intervenciji u Libiji, istaknuli spremnost da s intervencijom nastave sve dok bude potrebe za tim i potvrdili da Savez neće slati vojnike u tu zemlju po završetku sukoba u toj zemlji

'Razgovarali smo više o onome što će slijediti poslije, nego o onome što se trenutačno događa u Libiji. Utvrdili smo da će kombinacija političkog i vojnog pritiska prije ili kasnije dovesti do pada Gadafijeva režima i sada treba razmišljati kako pomoći Libiji i njezinu stanovništvu da izgrade svoju državu nakon što Gadafijev režim konačno ode', izjavio je hrvatski ministar obrane Davor Božinović.


Božinović dodaje da NATO smatra kako vodeću ulogu u tome trebaju preuzeti Ujedinjeni narodi, da NATO može intervenirati samo ako za to postoji jako izražena potreba, prije svega u izgradnji sigurnosnih snaga, uz čvrsto pravilo da 'čizma NATO-ovih vojnika neće stupiti na libijsko tlo.'

Od 28 zemalja članica, samo osam njih izravno sudjeluje u zračnim napadima protiv Gadafijevih snaga. Hrvatska je donijela odluku da se u akciju uključi slanjem dva časnika, koji će se uskoro u sljedećem krugu zamjene, pridružiti timu savezničkih snaga u središtu za zračne operacije u Italiji.

'Ta odluka Hrvatske je pozdravljena i Hrvatska će sudjelovati u nastavku rasprava i procjenjivati svoj eventualni budući doprinos', rekao je Božinović.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je istaknuo da Savez neće slati vojnike u Libiju kako bi osiguravali mir nakon okončanja sukoba. On je rekao da se u NATO-u svi slažu da je u zračnoj operaciji u Libiji postignut napredak i da je Gadafijev odlazak samo pitanje vremena.

Ministri su prihvatili deklaraciju u kojoj su istaknuli odlučnost za nastavak vojne intervencije u Libiji sve dok to bude potrebno kako bi se zaštitilo civilno stanovništvo.

"Naša operacija jača ciljeve međunarodne zajednice, koje je definirala Kontaktna skupina za Libiju, radi brzog rješenja krize kako bi se zaustavilo nasilje i omogućilo libijskom narodu da slobodno odluči o svojoj budućnosti. Naša operacija i dalje ima snažnu regionalnu potporu i naši partneri izvan NATO-a, daju joj nemjerljiv doprinos", kaže se u izjavi koju su ministri prihvatili tijekom radnog ručka s kolegama iz zemalja koje sudjeluju u operaciji u Libiji, a nisu članice Saveza.

'Imamo jasan mandat UN-a te sredstava i odlučnost da ga provedemo', dodaju ministri. Ministri obrane zemalja članica NATO-a nastavljaju s radom i u četvrtak, a glavna tema je stanje u Afganistanu.