INZKO NAKON POVRATKA IZ SAD-A

Nekoliko dana za povlačenje odluke o referendumu

12.05.2011 u 22:12

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je u četvrtak u Sarajevu, po povratku iz SAD, kako će vlastima entiteta Republika Srpska biti ostavljeno još nekoliko dana za povlačenje odluke o referendumu kojim bi se pokušala osporiti zakonitost Suda i Tužiteljstva BiH

'Može potrajati od dva do sedam dana da se ta odluka povuče', kazao je Inzko novinarima u sarajevskoj zračnoj luci istaknuvši kako očekuje djelovanje vlasti u RS-u. 'Ukoliko se to ne dogodi, mi ćemo im pomoći', kazao je Inzko potvrdivši kako je spreman djelovati i sam te poništiti odluku o sazivanju referenduma ogluše li se u RS-u na zahtjeve međunarodne zajednice.

Inzko je istaknuo kako je i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i u američkom State Departmentu dobio jasnu i čvrstu potporu za poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se stabiliziralo stanje u BiH i spriječilo ugrožavanje provedbe Daytonskog sporazuma.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je tijekom dana kako se pripreme za referendum nastavljaju, no naznačio je i kako se s Europskom unijom navodno pregovora o uvjetima pod kojima bi se od tog izjašnjavanja odustalo.

'Ako me pitate u sadašnjim uvjetima, mi idemo na referendum', izjavio je Dodik tijekom boravka u Foči gdje se sastao s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejem. Dodik je pojasnio kako bi pitanje referenduma 'moglo biti vraćeno u parlament RS' ukoliko se dobiju jamstva da će uslijediti reforma pravosudnog sustava u BiH.

Prvi i osnovni preduvjet za to po Dodikovim je riječima intenzivnije procesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima. Srpski patrijarh Irinej je u četvrtak također stao u obranu referenduma u RS. Izjavio je u Foči kako je to demokratsko pravo koje ne smije biti uskraćeno Srbima.