VALENTIN INZKO

'Stanje u BiH iznimno je zabrinjavajuće'

09.05.2011 u 11:48

Bionic
Reading

Stanje u Bosni i Hercegovini iznimno je zabrinjavajuće, no ohrabrujuće je to što je međunarodna zajednica pripravna odgovoriti na takvu situaciju, izjavio je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko uoči podnošenja redovitog izvješća o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda

U intervjuu koji je u ponedjeljak objavilo sarajevsko Oslobođenje Inzko je ocijenio da se BiH suočava s vjerojatno najtežom političkom krizom od završetka rata 1995. godine.

'Ovo je vrhunac negativnog trenda koji je započeo 2006. godine', kazao je austrijski diplomat, objašnjavajući da je Daytonski sporazum, koji je zemlji donio mir i napredak, sada 'pod napadom vlasti Republike Srpske'.

Upozorio je da dužnosnici RS-a otvoreno govore o raspadu BiH, kao i na činjenicu da država ni sedam mjeseci nakon izbora nije dobila novu vladu.

'Sve to jasno ukazuje na potrebu da međunarodna zajednica ostane odlučno angažirana u zemlji da bi se spriječilo produbljivanje krize koja bi mogla destabilizirati cijelu regiju', izjavio je Inzko, dodajući da je potrebno da u BiH s postojećim mandatima nastave djelovati i njegov ured (OHR), kao i vojne snage Europske unije (EUFOR).

'Naš odgovor (međunarodne zajednice) će biti zajednički. Imam svu potporu koja mi je potrebna da bih djelovao sukladno mom mandatu', kazao je Inzko, poručivši da su u zabludi oni koji podcjenjuju odlučnost međunarodne zajednice da djeluje na zaštiti Daytonskog sporazuma.

Inzko je potvrdio svoju raniju ocjenu da pokušaj vlasti RS-a da organiziraju referendum o statusu Suda i Tužiteljstva BiH predstavlja kršenje Daytonskog sporazuma te stoga odluka o njegovu održavanju mora biti poništena.

Inzko je kazao da mu je i samom nejasno zbog čega u RS-u inzistiraju na ovakvom referendumu kada je jasno da država BiH ima pravo na svoja pravosudna tijela.

Na upit što očekuje od Hrvatske i Srbije u odnosu na trenutačno stanje u BiH, Inzko je kazao da su sve potpisnice Daytonskog sporazuma preuzele obavezu potpunog poštivanja preuzetih obaveza.

'To je najmanje što očekujem od njih i zahvalan sam zbog njihove potpore teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH', kazao je visoki predstavnik.

Komentirajući stanje u Federaciji BiH, Inzko je kazao da aktualna izvršna vlast u tom entitetu nastavlja djelovati, a da se pregovarati može o uspostavi vlasti na državnoj razini.