Svijet DVA BRITANCA UBIJENA

Prava IRA preuzela odgovornost za atentat

  • Autor: Hina
  • 8.3.2009 20:52:01
  • 8.3.2009 20:52:01

Prava IRA, disidentski ogranak Irske republikanske armije (IRA), preuzela je u nedjelju odgovornost za napad na britansku vojarnu u Sjevernoj Irskoj u kojem su poginula dva vojnika, izvijestili su britanski mediji

Irski dnevni list The Sunday Tribune je primio poziv kojim je odgovornost za taj napad preuzela brigada South Antrim Prave IRA-e, objavili su BBC i Sky News.

Od napada u subotu navečer pod sumnjom su bile razne republikanske disidentske skupine koje se protive mirovnom procesu i koje su izazvale porast napada.

Prava IRA (RIRA) je paravojna organizacija kojoj je cilj oružanim putem postići ujedinjenje Irske. RIRA je formirana 1997. godine nakon raskola u privremenoj IRA-i, te predstavlja ilegalnu organizaciju kako u Republici Irskoj, tako i terorističku organizaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Organizacija je odgovorna za niz terorističkih napada u Sjevernoj Irskoj i Engleskoj, od kojih je najpoznatiji bombaški napad na Omagh kada je godine 1998. ubijeno 29 ljudi.

Britansko ministarstvo obrane je potvrdilo smrt dvojice vojnika. Sjevernoirska policija (PSNI) je precizirala da su četiri osobe, dva vojnika i dva dostavljača pizze ranjeni, a jedna od osoba je u kritičnom stanju.

Naoružani napadači iz automobila su zapucali na vojnike pred ulazom u britansku vojnu bazu Massereene u okrugu Antrim, dvadesetak kilometara sjeverno od Belfasta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još