revizija pravila

Britanski parlament potvrdio izmjene zakona o ustavnom statusu Sjeverne Irske

01.02.2024 u 17:02

Bionic
Reading

Britanski parlament izglasao je u četvrtak reviziju trgovinskih pravila nakon brexita u Sjevernoj Irskoj i učvršćivanje njezine pozicije u Ujedinjenom Kraljevstvu, čime se otvara put da se nakon dvije godine vrati regionalna vlada u kojoj vlast dijele probritanski unionisti i proirski nacionalisti

Zakonodavci su u Donjem domu, bez službenog glasanja, odobrili izmjene koje učvršćuju poziciju Sjeverno Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu i koje nalažu da će ministri biti zakonski obvezni ocijeniti da li bi neki novi zakonski akt mogao nepovoljno utjecati na trgovinu između Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Sjeverna Irska je već dulje vrijeme bez vlade nakon što je Demokratska unionistička stranka (DUP) protestno napustila izvršnu vlast zbog trgovinskih pravila uvedenih nakon brexita, tvrdeći da su time stvorene barijere prema ostatku Ujedinjenog Kraljevstva.

DUP je također smatrao da su ta pravila potkopala položaj Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

London je u četvrtak, kao odgovor na bojazni čelnika DUP-a, odlučio zakonski učvrstiti položaj Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu uz financijski paket od 3,3 milijarde funti.

Sve strane žele brzo djelovati prije nego što kritičari odustanu od prijedloga i dovedu u opasnost povratak regionalne vlade, ključnog dijela sporazuma iz 1998. o okončanju desetljeća sektaškog nasilja.

Probritanski unionistički i proirski nacionalistički čelnici sklopili su mirovni sporazum 10. travnja 1998., na Veliki petak, nakon maratonskih pregovora.

U postizanju sporazuma posredovao je Washington, a ratificirale su ga vlade u Londonu i Dublinu.

Sporazum na Veliki petak okončao je tri desetljeća razornog sukoba u Sjevernoj Irskoj i povremenih terorističkih napada u drugim dijelovima Britanije.