Svijet IZBJEGNUTA KRIZA U SAD-U

Kongresmeni prihvatili kompromisni proračun

Američki Kongres u četvrtak je izglasao i poslao predsjedniku Baracku Obami na potpis zakon o državnom proračunu u ovoj fiskalnoj godini, s 38 milijardi dolara ušteda u domaćim programima

Predstavnički dom Kongresa prihvatio je zakon sa 260 glasova za i 167 protiv, a u Senatu je zakon donesen s 81 glasom za i 19 protiv.

Zakon je rezultat pregovora u kojima su sudjelovali Bijela kuća, republikanska većina u Predstavničkom domu i demokratska većina u Senatu. Kompromisom postignutim prošloga četvrtka izbjegnuta je djelomična obustava rada državne uprave koja je mogla zahvatiti 800.000 državnih službenika.

Zakonom o proračunu koji je dobio potporu zastupnika obiju stranaka, riješeno je pitanje financiranja savezne vlade do kraja ove fiskalne godine odnosno do 30. rujna.

Pregovori o ovogodišnjem proračunu prihvaćenom sa šest mjeseci zakašnjenja uvertira su u nove proračunske bitke demokrata i republikanaca na Capitol Hillu. Već u petak republikanci bi u Predstavničkom domu trebali prihvatiti svoj plan proračuna za 2012., koji poziva na drastične rezove u programima zdravstvene skrbi za starije i siromašne građane, Medicare and Medicaid, kao i uštede u drugim socijalnim programima.

Prema posljednjim procjenama nestranačkog Kongresnog ureda za proračun, ukupni proračunski rashodi SAD-a u 2011. iznosit će 3.708 milijardi dolara, prihodi 2.228 milijardi dolara a deficit 1.480 milijardi dolara, ili 9,8 posto BDP-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još