U JAPANU VIŠE OD 27 000 MRTVIH I NESTALIH

Pogledajte kako Fukushima izgleda nakon eksplozija

24.03.2011 u 19:35

Bionic
Reading

Dvoje radnika iz nuklearke Fukushima završila u bolnici nakon što su bili izloženi visokim razinama radijacije u vodi kojom se hlade reaktori. Radnici su postavljali kablove u podrumu, kada je njihova koža došla u dodir sa kontaminiranom vodom. Prema informacijama, sumnja se da je dvojac zaradio opekline na nogama. Istovremeno u svijet su procurile i prve fotografije iz nuklearke Fukushima

U razornom potresu i tsunamiju koji su 11. ožujka pogodili sjeveroistok Japana, poginulo je i nestalo više od 27. 000 ljudi, po novim podacima objavljenim u četvrtak, gotovo dva tjedna nakon katastrofe.

Po tim podacima japanske policije koja napominje da bi broj žrtava mogao još rasti, 9 811 osoba je izgubilo život, a 17. 541 osoba se službeno vodi kao nestala.

Usto, 2 779 osoba je ozlijeđeno, a stotine tisuća ljudi ostalo je bez doma.

Riječ je o najstrašnijoj prirodnoj katastrofi koja je pogodila Japan nakon 1923., kada je u potresu poginulo više od 142. 000 ljudi.

TSUNAMI VAL BIO JE VISOK 23,6 METARA

Za val tsunamija koji je pogodio japanski obalni grad u prefekturi Iwate, nakon potresa magnitude 9 po Richteru 11. ožujka, procjenjuje se da je dostigao visinu od 23,6 metara, prema istraživanju objavljenom u četvrtak", izvijestila je agencija

Kyodo News.

Grad Ofunato zahvatio je val tsunamija visok kao zgrada od šest ili sedam katova, navodi se u studiji japanskog Instituta za istraživanje morskih i zračnih luka.

Kyodo navodi da je taj val bio manji od domaćeg rekorda, zabilježenog još 1896. u potresu Meiji Sanriku, kada je visina vala tsunamija bila 38,2 metara.

Nakon potresa koji se 2004. dogodio ispred obala indonezijskog otoka Sumatre, razorni tsunami dosegao je visinu od 34,9 metara.