BENEDIKT MIJENJA PROPISE

Državljanstvo Vatikana imaju samo 572 osobe

02.03.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Vatikansko državljanstvo trenutačno posjeduju 572 osobe; to su ponajprije kardinali i diplomati Svete Stolice, a 221 osoba živi na državnom području Vatikana bez statusa državljanstva

Papa Benedikt XVI. usvojio je nova pravila za državljanstvo, stanarsko pravo i pristup Vatikanu. Novim zakonom, koji je na snagu stupio 1. ožujka, prepravljaju se odredbe iz Lateranskih ugovora iz godine 1929. Državljanstvo u Vatikanu imaju kardinali koji žive na vatikanskom državnom teritoriju ili u gradu Rimu i diplomati Svete Stolice.

Prema novom zakonu vatikanski su državljani svi kardinali koji žive u Vatikanu i Rimu, a to je predviđeno i Lateranskim ugovorom između Svete Stolice i Italije.

Stari zakon o Vatikanskom državljanstvu iz 1929. diplomatskom osoblju Svete Stolice nije jamčio pravo na državljanstvo, ali je papa Pio XII. 1940. dodatnim zakonom uredio status diplomatskog osoblja. Pravo na vatikansko državljanstvo imaju vatikanski rezidenti koji obnašaju službu u Vatikanu.

U pravilima za pristup državi Vatikanu malo se toga promijenilo. Trg Sv. Petra dostupan je svakome i bez formalnosti, kao i svaki rimski trg, navodi vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano. Slobodan je i pristup bazilici Sv. Petra, ako se izuzmu određene sigurnosne kontrole u skladu s opasnostima od međunarodnog terorizma.

Ulaz u Vatikanske muzeje također je slobodan za sve, nakon plaćanja ulazne naknade, bez dodatnih legitimiranja. Za sva ostala područja vatikanske države, onima koji nisu državljani ili državni službenici, potrebno je posebno odobrenje koje izdaje Guvernatorat. Također, državnim službenicima i zaposlenicima prolaz je stalno odobren, a svima ostalima za ulazak u Vatikan izdaju se dozvole, uz pojedinačnu provjeru.

Broj posjetitelja te male države daleko je veći. Baziliku Sv. Petra posjetilo je protekle godine 18 milijuna osoba, a 4,1 milijun popeo se u kupolu bazilike. Na svečanostima i Papinim audijencijama sudjelovalo je ukupno 2,27 milijuna ljudi. Vatikanski muzeji, pak, primili su 4,6 milijuna posjetitelja. Državnu granicu dnevno prelazi 5.750 automobila.