SLUŽBENI POSJET DRŽAVNE TAJNICE

Clinton na Bliskom istoku i u Europi od 1. do 7. ožujka

27.02.2009 u 08:36

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton boravit će od 1. do 7. ožujka u posjetu Egiptu, Izraelu, Palestinskim teritorijima, Belgiji, Švicarskoj i Turskoj, priopćio je u četvrtak State Department.

Clinton će sudjelovati na donatorskoj konferenciji za Gazu 2. ožujka u Egiptu gdje bi, prema najavama administracije, trebala objaviti američki paket pomoći za obnovu Gaze vrijedan više od 900 milijuna dolara.
Posebni američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell i drugi visoki dužnosnici bit će u pratnji državne tajnice Clinton na konferenciji u Sharm el Shaikhu, egipatskom ljetovalištu na Crvenom moru. Clinton će se tijekom posjeta sastati i s najvišim egipatskim dužnosnicima.

Nakon konferencije o Gazi, Hillary Clinton će 3. i 4. ožujka posjetiti Izrael i Palestinske teritorije gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima, navodi Državno tajništvo.

U Europi će državna tajnica Clinton boraviti od 5. ožujka kad će u Bruxellesu sudjelovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a, gdje će se savjetovati sa saveznicima i ‘tražiti konsenzus u pristupu predstojećem summitu NATO-a’, ističe se u priopćenju.

One će također sudjelovati na sastanku s ministrima vanjskih poslova svih zemalja NATO i EU, kao i Švicarske, kako bi dodatno ojačala transatlantske veze, navodi State Department. Clinton će se u Bruxellesu sastati i s najvišim dužnosnicima Europske unije.

U Ženevi će se američka državna tajnica sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, kako bi raspravili niz pitanja od zajedničkog interesa, uključujući i moguće nastavljanje sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja START, te proširenje suradnje u područjima kao što je Afganistan, najavljuje State Department.

U Ankari, na posljednjoj etapi jednotjedne turneje, državna tajnica Clinton sastat će se s najvišim turskim dužnosnicima.