VUKČEVIĆ DOSLJEDAN

Srbija će ustrajati na Purdinom izručenju!

17.02.2011 u 14:49

Bionic
Reading

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je kako je srbijanski zahtjev za ekstradicijom Tihomira Purde i dalje na snazi. Također je kazao kako je tužiteljstvo Srbije, kao i ostala tužiteljstva u regiji, naviklo na pritiske te će se oduprijeti i postojećem pritisku javnosti koji u Hrvatskoj postoji u slučaju Purda

Vukčević je to izjavio na dvodnevnom sastanku glavnih državnih tužitelja Hrvatske, Srbije i BiH, održavanom u Bijeljini. Tema sastanka bila je regionalna suradnja na predmetima ratnih zločina, a zaključili su da je jedan od ključnih elemenata za efikasno otkrivanje i procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i pružanje podrške žrtvama i svjedocima.

'Suradnja između ova tri tužiteljstva na predmetima ratnih zločina je odlična', izjavio je novinarima nakon završetka sastanka glavni tužitelj BiH Milorad Barašin, dodavši da će se regionalna suradnja nastaviti, a o svemu što je dogovoreno raspravljat će se na narednoj konferenciji na Brijunima.

Na pitanje novinara o čemu je konkretno postignut dogovor, Barašin je odgovorio kako 'novinari sve dogovore ne trebaju znati', obrazloživši to riječima kako su 'novinari previše znatiželjni, a tužitelji rade samo svoj posao i kada bi sve rekli novinarima, mogli bi spakirati kofere i ne biti više tužitelji'.

Novinari su se u pitanjima dotaknuli i slučaja uhićenog hrvatskog branitelja Tihomira Purde.

'Kolege iz Srbije su zatražile ekstradiciju, bosansko pravosuđe odlučuje o tome, a u međuvremenu je tužilašto Srbije poduzelo i neke druge pravne radnje, a to je da se ispitaju okrivljenici u BiH i u Hrvatskoj. To se ovih i sljedećih dana i događa, a nakon toga na temelju dokaznog materijala u spisu, kolege će odlučiti onako kako odlučuju, profesionalno, savjesno i sukladno zakonu i državnim konvencijama', pojasnio je trenutačnu situaciju u tom slučaju glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić.

Na pitanje novinara hoće li Hrvatska dostaviti neke nove dokaze u slučaju Purda, Bajić je kazao kako je Hrvatska 'dostavila sve, a isto tako će pomoći u udovoljavanju međunarodne zamolnice da se ispitaju okrivljenici u Hrvatskoj od strane pravosudnih tijela Srbije'.

Bajić je također dodao kako je tijekom dvodnevnog sastanka razgovarano o razmjeni informacija o svim predmetima koji postoje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, a 'nastavit će se i priča započeta već ranijih godina na Brijunima o razmjeni baza podataka o informacijama o pokrenutim postupcima u fazi istrage i optuženja', ocijenivši kako su, 'na temelju tih nastojanja, minimalne šanse da se u budućnosti ponovni slučaj Purda'.

Iz Ujedinjenih naroda (UN) BiH koji je uz UNDP bio organizator dvodnevnog sastanka tužitelja BiH, Hrvatske i Srbije priopćeno je kako se  također razgovaralo i o dosada sklopljenim bilateralnim i trilateralnim sporazumima o suradnji na predmetima otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina, kao i mogućim sporazumima koji bi mogli poboljšati suradnju u budućnosti.