SASLUŠANJE U SALZBURGU

Sanader odgovara o milijunskim provizijama

04.02.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas u Salzburgu treba drugi put svjedočiti pred austrijskim antikorupcijskim istražiteljima, koji će ga pitati o navodnim provizijama koje je dobio od Hypo Banka, ali i više od milijun eura koji su otkriveni na tajnom austrijskom računu njegova oca u jednoj tirolskoj banci

Ivo Sanader trebao je jučer razgovarati s istražiteljima austrijskog Saveznog ureda za borbu protiv korupcije, no ispitivanje je odloženo 'zbog organizacijskih razloga', kako je objasnio njegov odvjetnik Werner Suppan.

Zato je saslušanje bivšeg hrvatskog premijera započelo jutros u Salzburgu, a očekuje se da će trajati nekoliko sati. Jedna od tema s kojom će austrijski istražitelji suočiti Sanadera jest njegova moguća povezanost s Hypo Bankom, s obzirom na napise u medijima - koji se pozivaju na izvore u salcburškom državnom tužiteljstvu - o tome da postoje dokumenti koji dokazuju da je bivši premijer primio proviziju devedesetih godina u iznosu od više milijuna šilinga.

Sanader je uvijek demantirao bilo kakav vlastiti profit od poslova koje je Hypo dobio u Hrvatskoj, a njegov austrijski odvjetnik pak tvrdi da je DORH još 2001. utvrdio kako u tim pričama nema nikakve pravne osnove.

Druga tema koja će zanimati austrijske antikorupcijske istražitelje jest novac pronađen na računu Sanaderovog oca u jednoj tirolskoj banci. Riječ je o iznosu većem od milijun eura, no odvjetnik Suppan tvrdi da je u pitanju Sanaderova ušteđevina iz vremena kada se bavio biznisom u Austriji, prije nego što je ušao u politiku početkom devedesetih.

Današnje ispitivanje bivšeg hrvatskog premijera zapravo je svojevrsni nastavak njegova video svjedočenja od 23. prosinca prošle godine, no ovaj put će se odvijati oči u oči s istražiteljima, u prostorijama salcburškog suda. Saslušanje je zatvoreno za novinare, a prve vijesti o izrečenom očekuju se poslijepodne.