U BUDŽETU FALI 5,7 MILIJARDI EURA?

Lužkov optužuje ruske vlasti za progon

03.02.2011 u 10:29

Bionic
Reading

'Žele me protjerati, ali ja ostajem u Rusiji i borit ću se za svoju čast!', uvjerava bivši gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov, zasad sa sigurne udaljenosti - iz Salzburga u Austriji

U današnjem razgovoru za Financial Times Lužkov je komentirao službene izvještaje prema kojima se unatrag dvije godine u budžetu Moskve pogubilo 5,7 milijardi eura.

'To su sulude cifre kojima pokušavaju šokirati publiku. Apsolutno. Da je doista nestala tolika količina novca, bilo bi lako ustanoviti o čemu se radi. No to je tek pokušaj mog političkog progona', brani se Lužkov koji, usprkos svojim patriotskim izjavama o ostanku u domovini, proteklih mjeseci boravi u inozemstvu i intenzivno traži odstupnicu. Dozvolu za trajni boravak već su mu odbile izdati Austrija i Latvija, ali je prije nekoliko dana dobio britansku vizu.

U Londonu se već nalaze njegova kći i supruga Jelena Baturina, građevinarka i najbogatija žena Rusije.

Lužkov je počeo ovladavati Moskvom još 80-ih godina, a od 1992. do 2010. bio je njen gradonačelnik. Za Lužkovljevih mandata 'Grad-heroj' prošao je kaotičnu transformaciju iz centra Sovjetskog Saveza u blještavu, (divlje)kapitalističku metropolu. Srušio ga je sukob s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, koji zagovara obračun s korupcijom (Lužkov je godinama smatran jednim od njenih simbola) i koji je proteklih mjeseci diljem zemlje proveo čistku neposlušnih lokalnih šefova starije generacije.