Svijet REALNOST HANNESA SWOBODE

'Hrvatska će ući u EU 2013. ili 2014. godine'

Hrvatska može dovršiti pristupne pregovore u lipnju ove godine, a punopravna članica može postati najranije 2013. a najkasnije 2014. godine, rekao je u utorak u Bruxellesu izvijestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda

'Imamo široki konsenzus o Hrvatskoj. Pokušajmo završiti pregovore u lipnju, to svi žele i mislim da je to moguće', rekao je Swoboda u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, koji je u drugom čitanju raspravljao o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske.

Upitan kad bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom, Swoboda je rekao da će Europski parlament, u slučaju da se pregovori dovrše u lipnju, moći najranije dati svoj pristanak na potpisivanje pregovora u listopadu. Nakon što Europski parlament da svoj pristanak, zemlje članice mogu potpisati pristupni ugovor, onda slijedi referendum u Hrvatskoj i mnoge zemlje članice neće započeti s ratifikacijom dok Hrvatska ne ratificira pristupni ugovor, objašnjava Swoboda.

'Ratifikacija faktički može početi tek početkom 2012. godine i bude li ratifikacija obavljena za godinu dana, to bi bilo za Guinnessovu knjigu rekorda i tom bi slučaju Hrvatska mogla postati članicom početkom 2013. godine. Bude li nekih problema s ratifikacijom, to bi moglo ići u pravcu 2014. godine i u svakom slučaju Hrvatska bi morala biti punopravna članica 2014. godine i sudjelovati na izborima za Europski parlament. To je realno, ja uvijek nastojim biti realan, ne želim stvarati iluzije', rekao je Swoboda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još