BORKO STEFANOVIĆ

Imenovan srbijanski pregovarač s Kosovom

21.01.2011 u 21:57

Bionic
Reading

Politički ravnatelj srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Borko Stefanović u petak je, na sjednici srbijanske vlade, službeno imenovan voditeljem državnog tima u razgovorima s Prištinom, javila je beogradska televizija B92

Gostujući na toj televiziji, Stefanović je izjavio kako će to prije svega biti razgovori koji će se poglavito ticati pitanja od životnog značaja za ljude na Kosovu, a koja su istodobno povezana s pitanjem statusa Kosova.

'Naš nacionalni interes od početka je bio da dovedemo kosovske Albance natrag za pregovarački stol, što mi se čini da smo i uspjeli usvajanjem rezolucije u općoj skupštini Ujedinjenih naroda, i sada skupa sa Europskom unijom ulazimo u proces pregovora s Prištinom koji će se ticati svih otvorenih i neriješenih pitanja, kojih ima dosta', izjavio je Stefanović

Pregovori će, kako je rekao, biti teški i vjerojatno trajati dugo.

Upitan brine li ga u četvrtak usvojena rezolucija Europskog parlamenta u koju je ušao i amandman kojim se Beograd poziva da u razgovore ne uđe postavljajući pitanje statusa Kosova, Stefanović je odgovorio kako ga ne brine taj amandman.

'Rezolucija Europskog parlamenta je značajna za Srbiju, mi je uzimamo sa velikom ozbiljnošću. Ta formulacija je preporuka. Ona je dio jednog šireg deklarativnog političkog akta koji ne može imati obvezujuću snagu za Republiku Srbiju, ne predstavlja uvjet niti ikakav pritisak na Srbiju', kazao je.