IZAZIVANJE NAPETOSTI

Sjeverna Koreja priprema lansiranje satelita

24.02.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja objavila je u utorak da se priprema lansirati satelit na jednoj od svojih raketa, što analitičari ocjenjuju mogućom probom za lansiranje projektila dugog dometa

"Trenutno su u tijeku pune pripreme za lansiranje komunikacijskog satelita", izvijestila je sjevernokorejska službena agencija KCNA, prenosi Reuters.

Ta najava produbljuje napetosti na Korejskom poluotoku i jača negativno mišljenje o južnokorejskom financijskom tržištu koje je već u padu.

Protekne li lansiranje uspješno, Sjeverna Koreja bi mogla imati projektil prilagođen za nošenje bojeve glave, dometa 6,700 kilometara, koji bi mogao dosegnuti dio američkog teritorija, iako ne i njezinih 48 saveznih država.

Sjeverna Koreja time bi prvi puta postala izravna sigurnosna prijetnja SAD-u.

Datum lansiranja satelita nije naveden u izjavi korejskog odbora za svemirsku tehnologiju, koju je objavila KCNA.

Sjeverna Koreja proteklih je tjedana govorila da ima pravo razvijati mirovni svemirski program koji je usmjeren na višefaznu raketu Taepodon-2.

Ta je zemlja zaprepastila regiju kad je 1998. lansirala projektil Taepodong-1 koji je preletio iznad Japana i pao u Tihi ocean. Sjeverna Koreja tada je također lansirala satelit.

Posljednje testiranje Taepodonga-2, Sjeverna Koreja obavila je 2006. kad je projektil letio nekoliko sekundi i zatim eksplodirao u manje od minute. Projektil je napravljen tako da bi mogao letjeti do Aljaske.