KOME JE PLAĆAO SANADER?

RH nema službene lobiste u Bruxellesu!

18.01.2011 u 07:01

Bionic
Reading

Iako je izjava Mladena Barišića USKOK-u da je Ivo Sanader novac prao plaćanjem lobista u Bruxellesu došla i do europskog parlamenta i OLAF-a, naše Ministarstvo vanjskih poslova kao i Hrvatsko društvo lobista (HDL) tvrde da hrvatska Vlada nema nijednog plaćenog profesionalnog i registriranog lobista u Bruxellesu

Kako nam je rekao Natko Vlahovićglavni tajnik HDL-a, 'za razliku od Washingtona, u Bruxellesu nemamo ni jednog plaćenog lobista'.

'S obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji ni jedan zakon o lobiranju, a EU institucije imaju mogućnost dobrovoljne registracije lobista ne postoji mogućnost da se taj podatak provjeri', objašnjava Vlahović i dodaje opet za razliku od SAD-a gdje je lobiranje uređeno zakonom.

Na pitanje postoji li mogućnost da je hrvatska Vlada u vrijeme Ive Sanadera plaćala određene lobiste kaže da je to drugi par rukava. 'Ne kažem da takve stvari ne postoje u Bruxellesu, ali nije u interesu lobista da njihov posao i identitet ne budu javni. Što bi on onda radio', pita se Vlahović.

Zadatak lobista je da promovira interese svoga poslodavca kroz konferencije i sastanke. A pošto se nije radilo ni o transparentnom fondu onda je jasno zašto je i ime ili imena osoba koja su ga primila obavijena tajnom.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun
kaže da oni nemaju informacije o plaćanju lobista u Bruxellesu o kojima je u svom iskazu pred USKOK-om govorio Barišić.

'Nismo koristili lobističke usluge u Bruxellesu budući da smatramo kako u pregovaračkom procesu nema potrebe, niti bi bilo učinkovito tražiti takve vrste usluga prema Europskoj uniji. Lobističke usluge prema institucijama Europske unije u načelu koriste države koje nisu njezine članice, niti su kandidati za punopravno članstvo, što s Hrvatskom, kao državom kandidatkinjom i skorom članicom Unije, nije slučaj', objašnjava Dragun. Kako dalje navodi, lobiranje im nije potrebno, jer Hrvatska kao država u Bruxellesu ne lobira, već zastupa svoja stajališta ili pregovara o svom pristupanju Europskoj uniji, a to su vrlo različite stvari.

On je istaknuo kako MVPEI podupire sve istrage koje mogu razotkriti i sankcionirati nezakonite radnje i postupke u ili izvan Republike Hrvatske.

Ako novac nije odlazio na službeno lobiranje, onda se postavlja pitanje u čije je džepove novac pokraden od hrvatskih poreznih obveznika u Bruxellesu uopće (ne)službeno odlazio. Bit će zanimljivo pratiti do kojih će saznanja doći protukorupcijski ured Europske unije (OLAF).