NOVOGODIŠNJE PETICIJE

I u Sloveniji akcije protiv zatvaranja rodilišta

28.12.2010 u 12:25

Bionic
Reading

Peticiju s više od 20.000 potpisa protiv ukidanja rodilišta u slovenskom gradiću Brežice primio je u utorak direktor tamošnje opće bolnice Dražen Levojević, a sličnu akciju pripremaju i u nekim drugim gradovima koji se protive namjeri vlade da racionalizira zdravstvene ustanove ukidanjem nekih porođajnih odjela

Peticiju su proslijedili i premijeru Borutu Pahoru te predsjedniku Danilu Tuerku, javili su mediji.

Sa 21.000 porođaja godišnje na dva milijuna stanovnika, Slovenija ima 14 rodilišta, no vlada tvrdi da su to kapaciteti iz vremena 'baby-booma' koji opterećuju javno zdravstvo te da je rizik uslijed kompliciranih porođaja u manjim bolnicama veći.

Ima rodilišta u kojima više od 350 dana nisu rođeni blizanci, a u nekima između dvaju porođaja prođe i deset dana, izjavio je nedavno slovenski ministar zdravstva Dorjan Marušič, kojega je premijer Pahor zadužio za to da mrežu rodilišta preustroji do kraja iduće godine u okviru sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava.

'Ovoliko rodilišta nećemo moći održavati do 2020. ako ne osiguramo dodatna financijska sredstva. Bolje da s racionalizacijom postupno počnemo sami nego da nas na to prisili Europa', kazao je ministar u polemici s protivnicima reorganizacije porođajnih odjela po bolnicama.

Marušič u vezi s lobističkim i javnim pritiscima koje na vladu vrše općinski dužnosnici, pa i parlamentarni zastupnici iz pojedinih sredina gdje bi rodilišta trebala biti ukinuta, tvrdi: 'Ako dođe do nesretnog slučaja prilikom porođaja, nitko neće zvati lokalne političare, nego će prozivati mene kao resornog ministra.'

Prema informacijama koje iznose slovenski mediji, ministarstvo zdravstva predviđa da se najprije ukinu rodilišta u Brežicama, Trbovlju i Kranju, a rodilje iz tih krajeva upućivale bi se u veće bliže zdravstvene centre s opremljenijim odjelima za porođaje.