IZGLASAVANJE POVJERENJA

Hoće li Berlusconi 'preživjeti'?

13.12.2010 u 10:25

Bionic
Reading

Talijanski premijer Silvio Berlusconi se obraća parlamentu prije glasovanja o povjerenju. Berlusconi, koji će govoriti u oba doma parlamenta, izjavio je da je uvjeren u pobjedu, no ankete mu baš i ne idu u prilog

Oporba tvrdi da je Berlusconi zbog svojih skandala iz privatnog života i zbog nedostatka političkih smjernica dužan Italiji.

Ukoliko izgubi povjerenje, Berlusconi je rekao da će biti prijevremeni izbori.

Neposredni okidač krize je odlazak nekoliko desetaka Berlusconijevih pristaša koji su formirali novu političku stranku, čime su automatski uskratili premijera za većinu u donjem domu.

Novu stranku predvodi Gianfranco Fini, koji kaže da Berlusconijevi osobni skandali, gafovi i promašeni politički programi čine njegov položaj neodrživim.

Gospodin Fini kaže da ima dovoljno glasova protiv Berlusconija, ali glasovi su toliko blizu da nijedan promatrač tih dramatičnih događaja ne može predvidjeti ishod. Neke ankete uoči sutrašnjeg izglasavanja povjerenja ne idu u prilog Berlusconiju. Naime, 317 zastupnika je navodno izjavilo da će glasovati protiv medijskog mogula, dok će mu njih 310 dati podršku. Ukoliko se ove prognoze pokažu točnima, Berlusconi će morati odstupiti s mjesta predsjednika vlade.

Talijanski mediji su puni spekulacija i glasina o ishodu izglasavanja povjerenja u oba doma parlamenta. Tako prenose da je pokrenuta istraga jer je nekima od članova parlamenta ponuđeno da svoj glas daju Berlusconiju.

U međuvremenu, Berlusconi kaže da bi prijevremeni izbori mogli izazvati političku nestabilnost, koja bi dovela do ekonomske krize u grčkom ili irskom stilu.