VRIJEĐANJE KAJTAZIJA

Plenković se ispričao zbog Culeja, ali ne može ga maknuti s liste

24.08.2016 u 17:37

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ispričao se predstavniku romske nacionalne manjine i saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju zbog uvredljivog komentara koji je na njegovu Facebook-profilu napisao zastupnik i kandidat HDZ-a Stevo Culej. No, sankcija za Culeja neće biti, a zbog ovog incidenta više ga se ne može ni maknuti s izborne liste

'I osobno izražavam žaljenje zbog takvog posta. Ispričavam se gospodinu Kajtaziju ako se na bilo koji način našao povrijeđenim. To nije stav HDZ-a, to nije moj osobni stav. Spreman sam i otvoren za suradnju sa svim pripadnicima nacionalnih manjina, osobito s pripadnicima romske nacionalne manjine i sve ono što je hrvatska Vlada proteklih godina radila na integraciji i planovima za poticanje romske manjine u skladu s najvišim standardima EU-a i Vijeća Europe - to će buduća Vlada na čelu s HDZ-om nastaviti', rekao je Plenković u Velikoj Gorici.

Plenković
je rekao kako je u utorak, kao predsjednik HDZ-a, u Saboru razgovarao sa zastupnikom Culejem.

'Želim ponoviti da ja osobno, kao i stranka, držimo do poštivanja prava nacionalnih manjina. Rekao sam da je takvo ponašanje nedopustivo, da takve komentare na Facebooku koji je jedan specifičan oblik komunikacije neću tolerirati. Rekao sam gospodinu Culeju da se to više ne smije ponoviti', kazao je Plenković.

No, Culej će zasada proći bez većih posljedica. Dobio je upozorenje, no na HDZ-ovoj listi, i to na 14. mjestu u 5. izbornoj jedinici, ipak ostaje. Naime, ni da žele, u HDZ-u sada više Culeja ne mogu zamijeniti na listi.

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ne dopušta odustajanje kandidata nakon utvrđivanja lista što je Državno izborno povjerenstvo napravilo prošli ponedjeljak.

'Odustanak jednog ili više kandidata s liste nije dopušten nakon prihvaćanja liste na kojoj su navedeni te se odustanak nekog od kandidata neće uvažiti i takva će lista ostati pravovaljanom s imenima svih objavljenih kandidata', stoji u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski Sabor.

Do zamjene kandidata na listi može doći samo u slučaju smrti, propisuje jasno zakon.

'Ako neki od kandidata na listama za izbor zastupnika u Sabor, odnosno kandidat ili zamjenik u izbornim jedinicama gdje se biraju zastupnici nacionalnih manjina umre u vremenu od dana objave liste kandidata, politička stranka, odnosno stranke ili udruge nacionalnih manjina koje su kandidirale dotičnog zastupnika mogu umjesto njega predložiti novog kandidata, odnosno zamjenika, bez posebnih uvjeta za valjanost kandidature propisanih ovim Zakonom, sve do 10 dana prije održavanja izbora', kaže zakon.

Podsjetimo, Veljko Kajtazi zatražio je od HDZ-a i Andreja Plenkovića da se ograde od uvredljivog komentara koji je Culej napisao na Kajtazijevom Facebook-profilu. Culej je napisao: 'poštovani Romi, ne vjerujte bivšem oficiru JNA-e, laže k'o srpski cigan i nije dio vas, hrvatskih Roma, u Hrvatskom saboru, iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata, što nije vaš program suživota'.

Taj komentar Etičko povjerenstvo ocijenilo je teškim kršenjem Izbornog etičkog kodeksa te širenjem nacionalne i rasne mržnje, no nije moglo utvrditi tko je stvarno autor komentara.