ETIČKO POVJERENSTVO:

Vrijeđanje Kajtazija - širenje nacionalne i rasne mržnje

23.08.2016 u 18:11

Bionic
Reading

Etičko povjerenstvo smatra da komentar objavljen na Facebook-stranici saborskog zastupnika i kandidata Saveza Roma u Hrvatskoj u XII. izbornoj jedinici Veljka Kajtazija, u kojemu ga, kako kaže, saborski kolega, HDZ-ov Stevo Culej naziva 'srpskim ciganom', predstavlja tešku povredu Izbornog etičkog kodeksa, zbog čega bi se autor te izjave trebao ispričati

Podsjetimo, za kršenje Izbornog etičkog kodeksa nisu predviđene sankcije, ali se za vrijeme izborne promidžbe i samoga postupka izbora očekuje da će se stranke i pojedinci, koji su to učinili, javno ispričati.

Prema Kaznenom zakonu, 'onaj tko putem tiska, radija, televizije,računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javnopotiče... nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ilipripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničkepripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnogidentiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine'.

Podsjetimo, Kajtazi je u utorak prijavio Etičkom povjerenstvu HDZ-ovog saborskog zastupnika i kandidata na stranačkoj listi u V. izbornoj jedinici Stevu Culeja, ocjenjujući objavu na svojoj Facebook-stranici, potpisanu Culejevim imenom, kao vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i govor mržnje.

U prilogu svoje prijave Kajtazi je dostavio presliku svoje Facebook-stranice na kojoj je vidljiv sljedeći komentar: 'Poštovani Romi, ne vjerujte bivšem oficiru JNA-e, laže k'o srpski cigan i nije dio vas, hrvatskih Roma, u Hrvatskom saboru iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata što nije vas program suživota'.

'Etičko povjerenstvo smatra da je komentar objavljen na Vašoj Facebook-stranici širenje nacionalne i rasne mržnje (toč. 1.2. Izbornog etičkog kodeksa) kao i zlonamjernih optužbi kojima je svrha izazivanje sumnje u kandidatovu lojalnost zajednici (toč. II. 2. Izbornog etičkog kodeksa) što predstavlja tešku povredu Izbornog etičkog kodeksa. Etičko povjerenstvo napominje da nije u mogućnosti utvrditi identitet autora predmetne objave', stoji u odgovoru koje je Etičko povjerenstvo uputilo Kajtaziju, a potpisuje ga akademik Zvonko Kusić, predsjednik Povjerenstva.

Vrijeđanje Kajtazija osudio je i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a više o tome možete doznati ovdje.

441421,441336 ,439604 ,436169