OTVORENO PISMO

Kajtazi Plenkoviću: Želite suradnju? Ogradite se od Culeja!

24.08.2016 u 12:37

Bionic
Reading

Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi obratio se danas otvorenim pismom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i zatražio od njega da se ogradi od izjava HDZ-ovog zastupnika Steve Culeja, za kojeg Kajtazi tvrdi da mu je napisao uvredljiv komentar na Facebook-profilu

'Prošlo je više od dvadeset i četiri sata otkad mi je Vaš stranački kolega i kandidat Hrvatske demokratske zajednice na predstojećim izborima, gospodin Stevo Culej uputio poruku uvredljivog sadržaja na mojoj službenoj Facebook-stranici o čemu su pisali svi mediji. Sadržaj poruke koju je napisao je po mišljenju Etičkog povjerenstva Republike Hrvatske 'širenje rasne i nacionalne mržnje' te sadrži 'zlonamjerne optužbe sa svrhom izazivanja sumnje u kandidatovu (op. a., moju) lojalnost zajednici' čime je Vaš stranački kolega teško povrijedio Izborni etički kodeks', podsjeća Kajtazi u otvorenom pismu.

Naime, Etičko povjerenstvo zaključilo je da je komentar na Kajtazijevoj Facebook-stranici širenje mržnje, no nije moglo utvrditi tko je autor komentara.

'U svrhu stvaranja uvjeta za našu nesmetanu buduću suradnju te radi samog ugleda Vaše stranke očekujem da se Vi osobno, ali i vodstvo stranke, ogradite i jasno osudite ovakvo ponašanje gospodina Culeja. Gospodin Culej je pored mojih osobnih osjećaja svojom izjavom povrijedio i naše mnoge sugrađane, pripadnike romske nacionalne manjine koji me od jučer neprestano zovu, ali i ostale građane za koje je ovakvo ponašanje neprihvatljivo', poručuje Kajtazi u otvorenom pismu.

Podsjetimo, Kajtazi je jučer podnio i prijavu Etičkom povjerenstvu, priloživši pritom i sporni komentar s Facebook-stranice u kojem korisnik pod imenom Stevo Culej piše: 'Poštovani Romi, ne vjerujte bivšem oficiru JNA-e, laže k'o srpski cigan i nije dio vas, hrvatskih Roma, u Hrvatskom saboru iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata što nije vaš program suživota'.

Sam Culej tvrdi da nije to baš tako napisao. 'Ni u kom slučaju gospodina Kajtazija nisam nazvao srpskim Ciganinom, nego sam rekao da je lagao, da je lagao kao oni koji lažu. A jesam li rekao da je on oficir, činjenica je da je bio oficir JNA-e. Ja nisam ni na koji način uvrijedio ni jednoga Roma koji su predivni članovi naše zajednice. Neka dokaže da su Romi ugroženi od Hrvata, pogotovo neka podastre dokaze o bacanju bombi u dvorište Roma. Kajtazi bi se za te laži trebao ispričati čitavom hrvatskom narodu', izjavio je Culej.

Oglasio se jučer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. 'U svakom slučaju, bilo kakva neprimjerena retorika ovakvog tipa zaslužuje ispriku i ja je kao predsjednik HDZ-a neću tolerirati', rekao je Plenković.

Culej je naknadno rekao da to nije njegov profil i da se na Facebooku neki predstavljaju njegovim imenom, no istovremeno je rekao da ih nema vremena prijaviti nadležnima.