ČEKA SE ISPRIKA

Plenković osudio retoriku HDZ-ovog kandidata Culeja

23.08.2016 u 21:35

Bionic
Reading

Stevo Culej, saborski zastupnik i HDZ-ov kandidat u V. izbornoj jedinici, demantirao je optužbe saborskog kolege, predstavnika romske manjine Veljka Kajtazija da ga je vrijeđao i da mu je na Facebooku napisao da je srpski Cigan. 'Ni u kom slučaju gospodina Kajtazija nisam nazvao srpskim Ciganom, nego sam rekao da je lagao, da je lagao kao oni koji lažu. A jesam li rekao da je on oficir, činjenica je da je bio oficir JNA-e. Ja nisam ni na koji način uvrijedio ni jednoga Roma koji su predivni članovi naše zajednice', rekao je Culej

Culej je iznio i već uobičajenu obranu koja se koristi u sličnim slučajevima - da ima puno prijatelja Roma. Inače kaže da je isprovociran izjavom Kajtazija od prije nekoliko mjeseci da su Romi ugroženi od hrvatskog naroda. Bilo je to nakon što su u Zagrebu ubačene bombe u dvorišta romskih obitelji.

Na ovaj slučaj osvrnuo se i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

'U svakom slučaju, bilo kakva neprimjerena retorika ovakvog tipa zaslužuje ispriku i ja je kao predsjednik HDZ-a neću tolerirati', rekao je Plenković.

Culej je naknadno rekao da to nije njegov profil i da se na Facebooku neki predstavljaju njegovim imenom, no istovremeno je rekao da ih nema vremena prijaviti nadležnima. Plenkovićev HDZ uvrstio je Culeja na izbornu listu iako je on već poznat po sramotnim verbalnim ispadima, poput onoga iz lipnja kada je aktivistici inicijative Hrvatska može bolje koja je pred Saborom dijelila 'svjedodžbe' zastupnicima rekao da si time može obrisati onu stvar.

Govor mržnje

Podsjetimo, saborski zastupnik i kandidat Saveza Roma u Hrvatskoj u XII. izbornoj jedinici Veljko Kajtazi prozvao je u utorak Culeja zbog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi i govora mržnje na njegovu službenom Facebook-profilu, na što mu je Culej odgovorio da ga nije vrijeđao i da bi se Kajtazi zbog izrečenih laži trebao ispričati čitavom hrvatskom narodu.

Kajtazijev ured dostavio je u utorak medijima fotografiju izjave koju je Culej objavio na Kajtazijevu službenom Facebook-profilu, navodeći da su jako razočarani i iznenađeni tim postupkom saborskog zastupnika te mole nadležna tijela za ​žurnu reakciju

Culej je na Kajtazijevu profilu napisao: 'poštovani Romi, ne vjerujte bivšem oficiru JNA-e, laže k'o srpski Cigan i nije dio vas, hrvatskih Roma, u Hrvatskom saboru iznosi laži i radi po nalogu mrzitelja Hrvata što nije vaš program suživota'.

Kajtazi je na taj komentar u objavi napisao '[GOVOR MRŽNJE] Ovo sam najmanje očekivao od kolege, saborskog zastupnika'.

Na novinarski upit hoće li se ispričati Kajtaziju zbog vrijeđanja, Culej je u utorak u Hrvatskom saboru izjavio da će se ispričati ako ima uvredljivog sadržaja, ali da se ne može ispričati zbog činjenica koje je napisao, a to je da je Kajtazi bio oficir JNA-e i da je lagao kad je na posljednjoj sjednici Hrvatskog sabora ustvrdio 'da Hrvati bacaju bombe Romima u dvorišta i da za to ima dokaze'.

Neka dokaže da su Romi ugroženi od Hrvata, pogotovo neka podastre dokaze o bacanju bombi u dvorište Roma. Kajtazi bi se za te laži trebao ispričati čitavom hrvatskom narodu, izjavio je Culej.

Ni na koji način nisam uvrijedio ni jednog Roma koji su dio naše hrvatske zajednice i među kojima imam brojne prijatelje. Kajtazija nisam nazvao srpskim Ciganom, već sam napisao da je lagao kao oni koji lažu, objasnio je Culej.