BRZA ISTRAGA

USKOK: Petrov nije bio praćen; Grmoja sumnjičav, Ostojić: Znao sam!

13.01.2016 u 10:07

Bionic
Reading

Nakon što je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja prošli tjedan iznio sumnje da je Božo Petrov praćen, odnosno da je PNUSKOK tražio izliste njegovih kontakata, nakon brze istrage oglasio se i USKOK

'Tijekom izvida pribavljeni su podaci od nadležnih državnih tijela, između ostalih i od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija. Na temelju rezultata izvida utvrđeno je da prema Boži Petrovu nisu poduzimane radnje praćenja, nisu traženi izlisti i podaci o ostvarenom telekomunikacijskom prometu za njegov mobilni uređaj po bilo kojem osnovi, da prema istom nisu primjenjivane mjere tajnog nadzora telekomunikacijskih usluga i sadržaja komunikacija, te da nisu vršene analitičke obrade ostvarenog telekomunikacijskog prometa', stoji u priopćenju USKOK-a.

USKOK je proveo izvide nakon što je Grmoja javno iznio neke tvrdnje o navodnim zlouporabama djelatnika Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, prema čelniku Mosta Boži Petrovu.

Za komentar smo upitali i samog Grmoju, no na upit tportala nije odgovorio. Kasnije se ipak oglasio priopćenjem. Grmoja je pozdravio 'brzu reakciju USKOK-a i provedenu istragu koja je rezultirala izvještajem u kojem je navedeno da Božo Petrov nije bio praćen, niti su prema njemu primjenjivane bilo kakve mjere tajnog nadzora.'

'Međutim, javnost je bila upoznata s činjenicom da sam samo ja ispitan. Ne znamo jesu li ispitani i drugi akteri, kao ni njihov broj. Ranije sam upozorio da, ako je akcija praćenja Petrova bila provedena u manjem krugu ljudi, bit će vrlo teško provesti istragu i dokazati praćenje. Smatram da je potrebno pričekati i izvješće Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost', kaže Grmoja.

'Nadam se da je izvješće USKOK-a u potpunosti pravovaljano, kako se ne bi ponovio slučaj Slavka Linića, s obzirom na to da svjedočimo medijskim napisima o tome da je gospodin Linić ipak bio praćen usprkos ranije provedenoj istrazi koja je to demantirala', zaključuje Grmoja.


Komentar je za tportal dao i tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je odmah rekao da Petrov nije praćen.

'Sve sam rekao prvog dana. USKOK je potvrdio da su neistiniti navodi Grmoje i Petrova. Ovo nije osobno pitanje nego zaštita ljudi u sustavu koji su lažno i bez dokaza optuženi', kazao je Ostojić za tportal.

Podsjetimo, gostujući u emisiji Pressing televizije N1 Grmoja je iznio sumnje da je Petrov praćen. Imamo indicije da je Petrov bio cijelo vrijeme praćen i smatramo da je to nedopustivo. Da se koristi u svrhu političkog obračuna. SOA često podsjeća na tortu u kojoj imamo jedan crveni red, jedan plavi pa jedan crveni. Treba postojati jedan stručan i neovisan čovjek koji bi se trudio da u cjelokupni represivni aparat dolaze stručni, a ne odani ljudi', rekao je tada Grmoja.

Na pitanje koji su slojevi pratili Petrova, Grmoja kaže: 'Ja vjerujem oba. Mislim da je za dvije velike stranke bila dosad neviđena situacija. Mi smo obje stranke uzdrmali i nastojali su osigurati da se Most prikloni jednoj ili drugoj opciji.'

Da je Petrov praćen, odmah je demantirao tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.