NASTAVAK RAZGOVORA S MOSTOM

HDZ i SDP računaju tko je bliže magičnoj brojci 76

16.11.2015 u 14:03

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista sutra počinje novu rundu pregovora sa SDP-om i HDZ-om, a teme su pravosuđe i poduzetništvo, najavili su iz Mosta. U međuvremenu obje velike stranke računaju koliko su blizu ili daleko od potrebnih 76 mandata, imajući na umu to da bez mostaša ni HDZ-ova ni SDP-ova koalicija ne mogu do saborske većine

Nakon slastičarnica, stanova i hotela, od mjesta za koja se zasad javno zna da su bila prostori različitih susretanja, mostaši će nastavak razgovora sa SDP-om održati sutra 17. studenoga u 10 sati u stranačkim prostorijama SDP-a, a potom će se sastati s HDZ-om u prostorijama te stranke u 13 sati.

U međuvremenu Državno izborno povjerenstvo je objavilo potpune rezultate izbora na kojima je glasalo 60,82 posto ili 2.304.403 birača, a ukupno je bilo prijavljeno 3.788.788 birača. HDZ je osvojio 59 mandata (56 u Hrvatskoj te tri u dijaspori) dok je SDP osvojio 56 mandata, a Most je dobio 19 mandata, no u međuvremenu su izbacili Dragu Prgometa

Mandat za sastavljanje Vlade, podsjetimo, predsjednica Republike Hrvatske povjerit će onome tko ju uvjeri da ima 76 mandata, a kako sada stvari stoje – čini se da je toj brojci bliža SDP-ova koalicija Hrvatska raste jer osim svojih osvojenih 56 mandata ima načelnu potporu troje IDS-ovaca te osmero zastupnika i zastupnica iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina.

Zastupnici nacionalnih manjina još moraju održati konzultacije s organizacijama manjina koje su ih predložile, no do kraja ovoga tjedna trebalo bi biti jasno kome će se prikloniti, a u Sabor je, javlja HRT, stigao i SDP-ov šef Zoran Milanović. IDS je, podsjetimo, još prošli tjedan počeo pregovore sa SDP-om o koaliciji pod uvjetima decentralizacije.

Podršku SDP-ovoj koaliciji navodno bi, kako saznaje N1 televizija, u ovim trenucima trebao obznaniti i Radimir Čačić, jedini iz koalicije Uspješna Hrvatska koji je uspio ući u Sabor.

Onaj koji bude bliži potrebnih 76 mandata dobit će navodno i potpise Koalicije rada i solidarnosti Milana Bandića, a on je, prema pisanju Večernjeg lista, spreman otkriti kome će dati svoja dva potpisa prije nego što šefovi dviju najjačih stranaka završe na Pantovčaku na konzultacijama o novom mandataru.

Na koju će stranu krenuti HDSSB, teško je reći s obzirom na to da su ideološki daleko od SDP-a, a Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida uporno tvrdi da nikome neće dati svoj potpis jer tako žele birači koji su ga podržali na izborima.