SANADEROV TRIJUMF

'Pobjeda je potvrda dobre HDZ-ove politike'

18.05.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader proglasio je pobjedu HDZ-a i koalicijskih partnera u prvom krugu lokalnih izbora. Uglavnom su potvrdili svoje pozicije od prije četiri godine, a negdje su dobili i više. Da se danas odvijaju parlamentarni izbori, HDZ bi osvojio novi mandat još uvjerljivije nego 2007, poručio je

'Atmosfera u HDZ-u i partnerskim strankama svjedoči da smo u politici zato da rješavamo krizu i da se borimo protiv nje', kazao je Sanader, ocijenivši da 'nema mjesta trijumfalizmu, ali ima za zadovoljstvo'.

Četiri su razloga za pobjedu HDZ-a na novim lokalnim izborima. Prvo, riječ je o potvrdi dobre politike i dobrog rada HDZ-a u protekle četiri godine na lokalnoj razini.

Drugi razlog takvom rezultatu je potvrda dobre politike na nacionalnoj razini. Naime, ovi izbori su došli baš po sredini Vladinog drugog mandata pa se, smatra Sanader, mogu shvatiti kao podrška politici njegove Vlade.

Kao treći razlog je naveo da afere i kriza nisu okrznule HDZ, budući da birači ne smatraju da se ta stranka nije dobro postavila u ekonomskoj krizi i da su njezini članovi i dužnosnici skloni korupcijskim aferama. 'Ekonomska kriza trese cijeli svijet i Europu, a kako ne bi Hrvatsku, pa je u cijeloj toj situaciji HDZ uspio gotovo neokrznut proći izbore', ocijenio je Sanader.

Istaknuo je kako je pobjeda u Našicama potvrda tobožnje 'afere kamioni'. Ponovio je svoju skandaloznu izjavu, koji je osudio predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, da se pravosuđe izricanjem presude Branimiru Glavašu pet dana prije izbora nije smjelo miješati u kampanju. 'Ni miješanje pravosuđa izricanjem presude Glavašu u izbornu kampanju nije naškodilo HDZ-u', kazao je predsjednik HDZ-a i Vlade.

Prema Sanaderu, ni loše vibracije zbog poznate slovenske blokade hrvatskih pregovora nisu naškodile njegovoj stranci na izborima. 'Iako je primanje hrvatske u NATO donijelo pozitivni zamah, ne može se osporiti da zbog spomenute blokade nije bilo dobrih vibracija u zemlji', istaknuo je premijer svoj četvrti razlog HDZ-ovog dobrog izbornog rezultata. Po tko zna koji put je pozvao Sloveniju da odustane od blokade, jer takvo ponašanje ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima i nije u europskom duhu.

Gubitak izbora u četiri najveća grada u Hrvatskom komentirao je riječima: 'Bilo bi jednoumlje, da HDZ svugdje pobijedi.' Sanader je rekao i kako bez HDZ-ovih birača, Kerum ne bi ostvario ovaj rezultat, a kome će HDZ dati preporuku u Splitu i Zagrebu u drugom krugu, odlučit će, ogranci na terenu.

Sanader je pojasnio zašto je u kampanji forsirao teme iz parlamentarnog fundusa koje nemaju veze s lokalnim izborima. 'Usprkos kritičarima u medijima vodio sam istu kampanju za parlamentarne i lokalne izbore, jer SDP nije odustao od oduzimanja prava glasa Hrvatima koji žive u inozemstvu. I baš zbog toga Hrvatska i HDZ imaju misiju i moralnu obvezu prema ljudima koji su se devedesetih uključili u obranu RH. Uostalom, to je naša obveza prema Daytonskom sporazumu', otkrio je. Nije, međutim, pojasnio zašto je u kampanji papagajski ponavljao i da SDP želi legalizirati droge, uvesti poreze i ukinuti vjeronauk u školama.

Također nije komentirao je li se obilježavanje blajburške tragedije u subotu, na dan predizborne šutnje, moglo odraziti na izborne rezultate. No osudio je ustaško znakovlje, zbog kojeg je na Bleiburgu morala intervenirati austrijska policija. Podsjetio je da je Hrvatska dvaput pobijedila na strani antifašizma, 1945. i u Domovinskom ratu, jer se borila protiv Miloševićevog fašizma.

Povodom Glavaševih i Šišljagićevih napada na njegov lik i djelo, kazao je da je najlakše napasti premijera, jer je on najveća zvjerka. Glavaševe i Šišljagićeve optužbe na svoj račun Sanader je nazvao demonskim lažima. Inicijativu da se iskoristi spremnost Bosne i Hercegovine u udovoljavanju hrvatskog zahtjeva za izručenjem Branimira Glavaša nije htio komentirati. Poručio je samo: 'Neka institucije pravne države rade svoj posao.'