UOČI DRUGOG KRUGA IZBORA

GONG pozvao na poštenu utakmicu

30.05.2013 u 12:59

Bionic
Reading

Kako se ne bi ponovila 'prljava igra' prvog kruga lokalnih izbora nevladina udruga GONG će promatrati i drugi krug izbora u nedjelju, 2. lipnja, uz 31 mobilni tim te 62 educirana promatrača, koji će obilaziti najkritičnija biračka mjesta, priopćeno je danas iz GONG-a

Slijedom dojava promatrača i građana o nepravilnostima, GONG će na svojim internetskim stranicama objaviti priopćenja u subotu oko 16 sati, te u nedjelju oko 11, 16 i 20 sati.

GONG poziva kandidate da poštuju pravila izborne utakmice te da se ne služe nedopuštenim pritiscima na birače koji su zabilježeni na prvom krugu izbora - poput kupovine glasova, različitih ucjena za koga glasati, nagovaranja birača da izađu na izbore nudeći prijevoz do biračkog mjesta, zahtijevanja od birača da dokažu za koga su glasali.

Navedeni primjeri su nedopušteni te kažnjivi, ističu iz GONG-a te pozivaju sve kandidate da se drže demokratskih standarda, a od izbornih povjerenstava i općinskih državnih odvjetništava očekuje brzu i primjerenu istragu te reakciju na takvo ponašanje.

U subotu i nedjelju do 19 sati traje izborna šutnja, stoga GONG podsjeća kandidate da je tada zabranjeno dijeljenje promidžbenih materijala, slanje sms poruka i e-mailova, zvanje birača, promocija na misama te bilo koji drugi oblik promoviranja kandidata, a kandidate poziva da se suzdrže od promidžbe na društvenim mrežama.

Ujedno, od medija i novinara se očekuje poštivanje visokih profesionalnih standarda prilikom izvještavanja, navode iz GONG-a.

Također apeliraju na biračke odbore da omoguće glasanje biračima lišenima poslovne sposobnosti i da izađu u susret biračima koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu. Njihova je zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali.

Istodobno, GONG poziva poslodavce da na izborni dan osiguraju zaposlenicima radno vrijeme koje će im omogućiti glasanje.

Poziva i građane da uočene primjedbe dojavljuju institucijama odgovornim za organizaciju i provedbu izbora: Državnom izbornom povjerenstvu (01 4569 712; 01 4569 713; dip@izbori.hr) te nadležnim općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima.

Građani nepravilnosti mogu dojaviti i GONG-u putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01 4825 444, Facebooka i Twittera.